Zit jouw (klein)kind wel eens aan de antibiotica? Lees dit dan even! Dit wisten we niet!

antibiotica

Antibiotica kunnen zeer schadelijk zijn!

De laatste tijd komen medicijnen en hun bijwerkingen steeds vaker in het nieuws; zo weten we inmiddels dat Ibuprofen niet goed voor ons is en dat veel antibiotica ervoor kan zorgen dat je hier resistent voor wordt. Maar dat een antibioticum zulke schadelijke gevolgen kan hebben, dat wisten we niet.

Kinderen die namelijk in de eerste twee jaar van hun leven antibiotica toegediend krijgen hebben op latere leeftijd een grotere kans op gezondheidsklachten. Dit blijkt uit een data-analyse van onderzoeken die gehouden zijn onder bijna 400.000 mensen. Uit deze analyse blijkt dat kinderen die in de eerste twee jaar van hun leven vaker antibiotica hebben gekregen een verhoogde kans hebben op eczeem en hooikoorts; een verhoogde kans van 26 procent op hooikoorts en 42 procent verhoogde kans op eczeem. Dit komt volgens onderzoekers doordat antibiotica het immuunsysteem aantasten door het effect dat ze hebben op de darmflora.

Het is dus van groot belang dat kinderen tot twee jaar niet zoveel antibiotica toegediend krijgen. Deel dit bericht met alle ouders die je kent!