Zit je te snotteren? Dít is de reden dat je verkouden wordt in de herfst en winter

Het ligt niet aan het weer…

“Doe je jas aan, anders word je verkouden!” Die zin hebben we allemaal wel eens gehoord. Dikke kans dat nu ook iemand in je omgeving zit te snotteren. We geven massaal het weer de schuld, maar is dat wel terecht? Worden we wel echt verkouden omdat het buiten kouder wordt?

Het mysterie van de verkoudheid is ontrafeld.

Verkoudheid
Om te beginnen leggen we je uit wat een verkoudheid nou eigenlijk is. Je bent verkouden als het slijmvlies in je keel en bijholten ontstoken is. Een virus is vaak de boosdoener en helaas zijn er veel verschillende virussen die dit veroorzaken. Als je dus heel lang en vaak verkouden wordt heb je waarschijnlijk elke keer een ander virus te pakken.

Wetenschappelijk bewijs
Ondanks dat we vaak verkouden worden in de herfst en de winter, zijn die seizoenen niet per definitie de boosdoener. Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs, zegt de Nederlandse KNO-vereniging. Je weerstand krijgt echter wel een klap als je op de tocht staat. Daardoor ben je weer gevoeliger voor een verkoudheid. De reden dat we vaak in de herfst en de winter verkouden worden ligt dan ook niet niet aan het weer, maar aan het feit dat we de ramen en deuren dicht doen en daardoor veel met elkaar in één ruimte zitten zonder ventilatie.

Voorkomen
We hebben ook slecht nieuws voor je: vitaminepillen helpen niet tegen een verkoudheid. Ook die sjaal kan je gerust afdoen. Het enige wat helpt is uit de buurt blijven van die persoon naast je die al een hoop keren geniest heeft.

Dit later nog eens lezen? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie