Zit je het grootste deel van de dag? Zoveel zou je ernaast moeten bewegen

stilzitten bewegen

Dit is hoeveel dagelijkse beweging je nodig hebt om het stilzitten goed te maken

‘Zitten is het nieuwe roken’ is een uitspraak die we de laatste jaren steeds vaker horen. Lang stilzitten zou niet goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Sterker nog, het kan zelfs van invloed zijn op je levensverwachting. Hoeveel zou je per dag moeten bewegen om deze nadelige gevolgen voor de gezondheid tegen te gaan?

Nadelen van langdurig zitten

Veel zitten zou onder andere bijdragen aan pijntjes en kwaaltjes als rugpijn, maar ook het risico vergroten op hart- en vaatziekten en depressies. Sommige onderzoeken zien zelfs een verband tussen een zittende levensstijl en levensverwachting. Gelukkig kun je door te bewegen weer tegenwicht geven en deze nadelen tegengaan.

Hoeveel bewegen

Hoeveel moet je bewegen om al dat zitten te compenseren? Op die vraag bestaan verschillende antwoorden. Volgens een onderzoek uit het British Journal of Medicine kunnen de nadelen van 10 uur lang zitten ongedaan worden gemaakt door zo’n 30-40 minuten matige tot inspannende activiteit per dag. Dit zou ervoor zorgen dat de levensverwachting weer omhooggaat. Ander onderzoek toont aan dat 35 minuten bewegen per dag – van een rustig yogalesje tot een intensieve cardiotraining – bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

Meer bewegen

Lijkt een half uur bewegen per dag je onhaalbaar? Wees gerust, het betekent echt niet dat je jezelf iedere dag naar de sportschool moet slepen. Tuinieren, spelen met de (klein)kinderen, de hond uitlaten, een stevige wandeling maken, rondjes door het huis lopen terwijl je aan het bellen bent, dansen op je favoriete muziek of een YouTube-yogales volgen: het telt allemaal mee! Kies iets waar jij plezier uithaalt en je gezonde levensstijl ligt binnen handbereik.

Lees ook: Rugpijn? Deze 4 dingen kun je ertegen doen (naast regelmatig bewegen)

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels