Zo bereken je hoeveel glazen water per dag je zou moeten drinken

glazen water

Hoeveel glazen water is precies genoeg voor jouw lichaam?

Wie gezonder wil leven, krijgt al snel te horen dat voldoende water drinken daarbij een onmisbare stap is. Maar hoeveel glazen water is ‘voldoende’ nu precies? Dat verschilt per lichaam en bereken je heel eenvoudig met deze formule.

Water is onmisbaar

Water is (letterlijk!) van levensbelang voor een gezond lichaam. Naast zuurstof is het een van de andere stoffen die we niet kunnen missen om te overleven. Van je temperatuur tot je stofwisseling, en van je brein tot je nieren: water speelt voor allerlei organen en bij allerlei processen een grote rol.

Aanbevolen hoeveelheid

Volgens het Voedingscentrum moet een volwassene iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht drinken. Andere dranken tellen hier ook bij mee, maar water is wel een belangrijk element in de Schijf van Vijf. Volgens de Amerikaanse Mayo Clinic is het echter ook belangrijk om rekening te houden met je lichaamsgewicht als je wilt weten hoeveel vocht jij dagelijks nodig hebt. De medische experts van die kliniek hebben daarvoor een formule ontwikkeld.

Delen door dertig

Wees niet bang voor een ingewikkelde wiskundige formule: berekenen hoeveel liter water jij zou moeten drinken is heel eenvoudig (helemaal met een rekenmachine bij de hand!). Je doet dit simpelweg door je gewicht in kilo’s door dertig te delen. Weeg je bijvoorbeeld 60 kilo, dan krijg je 60 : 30 = 2 liter water per dag. Weeg je 87 kilo, dan krijg je 87 : 30 = 2,9 liter water per dag, enzovoorts. Dat zijn al snel meer dan 10 grote glazen!

Belangrijke kanttekening

Zo zie je maar weer dat 1,5 liter water drinken per dag niet voor iedereen voldoende is. Maar let op: hoeveel vocht je binnen zou moeten krijgen is niet alleen afhankelijk van je lichaamsgewicht. Houd ook rekening met het weer (drink meer bij hoge temperaturen), lichamelijke inspanning (drink meer na het sporten) of het drinken van alcohol (ook dan kan wat extra water geen kwaad).

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je té veel water drinkt

Bron: Margriet | Beeld: Pexels