Zo gebruik je neusspray op de juiste manier

neusspray

Dan heb je er het meeste profijt van.

Het hooikoortsseizoen is in volle gang, en talloze mensen zijn aan het snotteren. Zo’n vol hoofd en verkouden gevoel is ontzettend vervelend. Een neusspray kan dan verlichting bieden, mits je ‘m goed gebruikt! 

Neusspray

Als je weleens neusspray hebt gebruikt tegen hooikoorts weet je hoeveel verlichting dit middeltje kan bieden. Dat komt door de xylometazoline die in de spray zit. Het laat je slijmvlies krimpen, waardoor je beter kunt ademen. Behalve neussprays met dit middeltje bestaat er ook zoutoplossingen, die ervoor zorgen dat je neusholte gehydrateerd wordt en het slijm verdund. Perfect dus tegen een verstopte neus. KNO-arts Marjolein van Looij raadt aan om deze soorten neussprays af te wisselen, want de variant met xylometazoline kan verslavend werken.

Goed gebruiken

Maar om echt de voordelen van een neusspray te merken, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier gebruikt. Veel mensen doen het namelijk verkeerd, waardoor de werkzame stofjes niet op de juiste plek terechtkomen. Ze brengen vaak hun hoofd naar achteren, richten de neusspray niet de juiste kant op en halen hun neus te hard op. Dat is niet de bedoeling. Dit is hoe het wél hoort:

  • Snuit als eerste je neus.
  • Schud de neusspray.
  • Kantel je hoofd lichtjes naar voren.
  • Breng de neusspray in je neus en richt op de buitenste ooghoek.
  • Spray eenmalig, tenzij de dokter iets anders heeft voorgeschreven.
  • Haal je neus voorzichtig op.

Wanneer je deze stappen doorloopt, weet je zeker dat de neusspray goed zal werken. Vooral te hard je neus ophalen kan vervelende gevolgen hebben, zoals een bloedneus en medicijnen die in je keel terechtkomen. Dat is niet zo smakelijk en ook nog eens zonde van de medicijnen. Als je de neusspray goed gebruikt, zul je ‘m ook niet zo vaak nodig hebben!

Lees ook: Tips tegen zweten tijdens hete dagen

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock