Aha! Zó gezond is boerenkool

Goed nieuws voor de stamppot-liefhebbers onder ons!

Boerenkool, ook wel bekend als ‘kale‘ in het Engels, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heuse superster in de wereld van gezond eten. Deze groene bladgroente wordt verwerkt in talloze gezonde recepten en toont zich een waardevolle aanvulling op je dieet. Maar wat maakt boerenkool zo bijzonder? Nou, de groente kent een aantal eigenschappen waardoor het de titel ‘superfood‘ verdient.   

Meer dan alleen stamppot

In Nederland staat boerenkool vooral bekend vanwege de traditionele boerenkool-stamppot, maar wist je dat deze veelzijdige groente zich uitstekend leent voor een breed scala aan gerechten? Je kunt boerenkool bijvoorbeeld roerbakken als aanvulling op gebakken aardappelen, en voor een snelle vitamineboost kun je boerenkool verwerken in een heerlijke, groene smoothie.

Caloriearm

Een bijkomend voordeel is dat boerenkool bijna geen koolhydraten en calorieën bevat. Dat betekent dat je er vrijwel onbeperkt van kunt genieten zonder je zorgen te hoeven maken over gewichtstoename. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit enkel van toepassing is als we het hebben over de groente zelf. Als je er een stamppot van maakt, bevatten de aardappelen natuurlijk wel de nodige koolhydraten. Maar laten we niet vergeten dat deze koolhydraten ook een belangrijk onderdeel van ons dieet vormen!

Vitaminebom

Boerenkool zit boordevol bijna alle essentiële vitamines die we dagelijks nodig hebben. Van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur tot calcium, je vindt het allemaal in deze populaire stamppotgroente. Wat vooral opvallend is, is dat boerenkool bijzonder rijk is aan vitamine K, met zelfs zes keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in slechts 100 gram. Deze vitamine biedt bescherming tegen hartaandoeningen, versterkt de botten en speelt een cruciale rol in een gezonde bloedstolling. Het is dus geen slecht idee om wat meer van deze groente in je dieet op te nemen.

Nóg meer gezondheidsvoordelen

Boerenkool blinkt uit in zijn hoeveelheid aan antioxidanten. Deze antioxidanten bestrijden de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam. Maar dat is nog niet alles: boerenkool bezit ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Wij zetten vanavond weer een boerenkoolstamppot op het menu!

Lees ook: Jakkes! Dit betekent het als er een witte stip op je banaan zit

Bron: KookFans | Beeld: Pexels