Zó houd je je kat veilig in de sneeuw (en in de kou)


Net als jij kan je harige vriendje het koud krijgen

Bij de eerste sneeuw – met name wanneer dit rondom kerst valt – worden we nog weleens euforisch. Natuurlijk houden we niet van gladde wegen, maar rondom de kerst heeft het wel iets magisch. Maar ja, het heeft ook iets kouds, dus ook je kat kan het buiten erg koud krijgen.

Zo kun je je kat beschermen tegen de kou en sneeuw

Kat veilig houden
Wanneer het buiten koud is, is het belangrijk dat je aan je eigen veiligheid denkt en aan die van je kat. Met name wanneer dit je kat zijn eerste winter is, kan het diertje struggelen met de kou en de sneeuw. Het ziet er heel schattig uit om je kat in de sneeuw te laten spelen, maar dit kun je niet zomaar doen. Cats Protection wil iedereen met een kat daarom wat tips geven om je harige vriendje veilig te houden.

 • Onderdak
  Ten eerst: zorg ervoor dat je kat altijd onderdak heeft. Op deze manier voorkom je dat een kat buiten zit te bibberen. Zorg bijvoorbeeld voor een kattenluikje in je achterdeur. Vind je het geen fijn idee om een kattenluikje te bevestigen in je achterdeur? Wellicht kun je dan een kattenluik in je schuur bevestigen. Je zou er ook nog altijd voor kunnen kiezen om buiten een klein hokje te maken voor je beestje zodat-ie daar onderdak kan vinden.
 • Water
  Zorg ervoor dat je kat altijd bij een bakje water kan. Buiten bevriest het water in de winter snel en het is belangrijk dat je kat niet uitdroogt. Heb jij een onderdak gecreëerd voor je poes? Zorg dan dat daar altijd vers water staat. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je kat genoeg te eten heeft.
 • Check je auto
  Check in de winter voordat je wegrijdt ook altijd of je kat zich niet onder de auto heeft verstopt voor onderdak. Je kunt bijvoorbeeld voorzichtig op de motorkap slaan om je kat te alarmeren dat het tijd is dat hij een ander plekje zoekt.
 • Neem ze mee naar buiten
  Wanneer het je kat zijn eerste sneeuw is, is het verstandig om je kat rustig te laten wennen aan de kou. Blijf bij hem terwijl hij zijn eerste stapjes in de sneeuw zet. Het is ook belangrijk dat je een tijdje bij ze blijft. Ook katten kunnen het geruststellend vinden als je bij ze blijft.
 • Controleer de pootjes
  Wanneer je kat er in z’n eentje op uit is geweest en weer thuis komt, is het belangrijk om even de pootjes te checken. Is er buiten gestrooid en zit het strooizout aan z’n pootjes? Maak de kussentjes dan voorzichtig schoon. Controleer ook altijd op frost bites! Als je ziet dat de pootjes van het diertje zijn opgezwollen of wanneer de kussentjes een andere kleur hebben gekregen, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.
 • Houd je katten ’s nacht binnen
  ’s Nachts wordt het buiten natuurlijk nog kouder en om die reden is het beter om je kat binnen te houden tijdens de nacht. Zorg dat je kat het binnen ook warm heeft en leg zijn slaapplekje dicht bij een radiator (maar zet deze ook weer niet te warm).

Lees ook: Opgelet: heb jij een hond of een kat? Pas dan op voor deze levensgevaarlijke vossenlintworm!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Metro | Beeld: Pixabay