Zo krijg je alsnog een griepprik zonder uitnodiging

Hier zitten wel kosten aan verbonden

Op dit moment ontvangen een hoop mensen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Deze prik helpt een specifieke, kwetsbare groep om weerbaarder te worden voor het Influenza-virus. Val jij niet in deze groep, maar zou je wel graag een griepprik willen krijgen? Lees dan gauw verder.

Kwetsbare groep

De griepprik wordt jaarlijks gegeven aan mensen met een leeftijd van zestig jaar en ouder. Zij hebben doorgaans een minder sterk afweersysteem waardoor ze vatbaarder zijn voor virussen. Ook geldt dit vaccin voor mensen met aandoeningen als longziekten, hartziekten, diabetes of een nieraandoening.

Gratis aangeboden

Voor deze groep mensen wordt de prik gratis aangeboden. Hierbij wordt aangeraden om de griepprik tussen half oktober en eind november te halen. Hierdoor ben je goed beschermd als het griepseizoen in volle gang is. Het vaccin werkt namelijk pas na twee weken goed.

Bij de huisarts

Toch is de griepprik niet alleen voor deze groep mensen een mogelijkheid. Ook wanneer je hier niet onder valt, is het mogelijk om een prik te krijgen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Indien je het vaccin mag halen, kun je bij je huisarts een recept opvragen, deze ophalen bij de apotheek en vervolgens weer bij de huisarts laten toedienen. Dit is echter niet gratis, en ook bedragen de kosten tussen 25 tot 40 euro.

Voorwaarden

Wanneer je de griepprik krijgt, is het belangrijk dat je rekening houdt met een paar voorwaarden. Zo mag je geen prik krijgen als je koorts hebt, binnen 48 uur na inenting geopereerd gaat worden of allergisch bent voor bestanddelen in het vaccin. Ook kinderen jongen dan 6 maanden mogen niet ingeënt worden.

Lees ook: Experts willen ouderen beschermen door kinderen griepprik aan te bieden

Bron: Libelle | Beeld: Pexels