Aha: zo lang kun je kruiden bewaren

Kruiden

Kunnen kruiden en specerijen over de houdbaarheidsdatum gaan?

Onze kruidenkastjes staan bomvol met allerlei verschillende kruiden, waarvan we de helft niet eens zo vaak gebruiken. Soms staan ze zelfs een jaar lang in het kastje zonder aangeraakt te worden. Maar hoe zit dat, gaan kruiden echt over de datum of kun je ze ook na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken?

Verschil kruiden en specerijen

Allereerst is het goed om te weten dat er een verschil zit tussen kruiden en specerijen. Kruiden in potjes zijn gedroogd en daardoor verliezen ze sneller hun smaak en geur. Specerijen zijn vaak een stuk harder, denk bijvoorbeeld aan een kaneelstokje of steranijs. Hierdoor behouden ze hun smaak en geur langer.

Houdbaarheidsdatum

Tara Eikenenaar, van het Voedingscentrum, vertelt: “Gedroogde kruiden kunnen over de datum gaan, maar het gaat hierbij wel om een ’ten minste houdbaar tot’- datum.” Volgens haar houdt dat in dat je deze kruiden na het verstrijken van de datum nog prima kunt eten en gebruiken. De kwaliteit van je kruiden of specerijen is het enige dat kan veranderen. Soms verliezen gemalen kruiden of zelfs specerijen geleidelijk hun kleur, geur en aroma. Ze zijn dan nog prima bruikbaar, maar je hebt dan meer nodig voor hetzelfde resultaat.

Volgens Healthline is het onwaarschijnlijk dat je ziek wordt van kruiden of specerijen die over de datum zijn. De houdbaarheidsdatum die aangegeven staat op de verpakking is dan ook vooral de periode waarin het kruid de beste kwaliteit heeft.

Kruiden bewaren

Volgens Eikenaar is de houdbaarheid van kruiden en specerijen ook afhankelijk van de manier waarop je de kruiden bewaart. “Geopende kruiden kun je tenminste zes maanden bewaren. Het advies is om zowel hele als gemalen gedroogde kruiden en specerijen in een gesloten potje op een donkere plaats te bewaren. Licht, warmte en vocht tasten de kwaliteit aan”, vertelt Eikenaar.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: Nederland op de 6de plek van gelukkigste landen

Bron: Margriet, Max Vandaag| Beeld: Pexels