Zó ongezond is het om iedere dag hetzelfde te eten

Eten

Gevarieerd eten is belangrijk

Voor sommige mensen is het fijn om een routine te hebben. Zowel in je dagelijkse bezigheden, als in je eetpatroon. Iedere dag starten met een bordje pap, een paar boterhammen tussen de middag en ’s avonds een lekker AVG’tje (aardappels, vlees en groente). Maar hoe erg is het nou eigenlijk om iedere dag hetzelfde te eten?

Hoe ongezond is een eenzijdig menu?

Radio EenVandaag heeft in hun rubriek Feit of fictie onderzocht hoe erg het is om iedere dag hetzelfde te eten. Iris Groenenberg, destijds expert voeding en gezondheid vertelde: “Aan een eenzijdig menu zitten bepaalde risico’s voor je gezondheid. Als je hele productgroepen schrapt bijvoorbeeld, loop je risico op tekorten. Variatie is hierin een belangrijk woord. Door te variëren zorg je dat je voldoende stoffen binnen krijgt. Maar ook zorg je dat je niet teveel schadelijke stoffen binnen krijgt.”

Gevarieerd eten

Het is dus niet per se ongezond om iedere dag hetzelfde te eten, zolang je maar wel diverse voedingsstoffen binnenkrijgt uit de verschillende maaltijden. Zorg er dus voor dat je ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes van elkaar verschillen, zodat je deze verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Om te zorgen dat je gevarieerd eet, kun je rekening houden met de Schijf van Vijf. Hier zitten vijf verschillende groepen met voeding in, die ervoor zorgen dat – als je alle vijf de groepen iedere dag eet – je een gevarieerd dieet hebt. De vijf groepen die hierin behoren zijn:

  1. Groenten en fruit
  2. Oliën en vetten
  3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  4. Brood, graanproducten en aardappelen
  5. Water, thee en koffie

Varieer bijvoorbeeld iedere dag in je groentes en wissel vis, peulvruchten, vlees, ei en noten af. Eet per dag twee stuks fruit en drink voldoende water.

Lees ook: Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels