Zo slecht is het om 2 kilo per week af te vallen

afvallen

Snel veel gewicht verliezen blijkt helemaal niet zo goed te zijn

Elk lichaamstype is mooi, laten we dat vooropstellen. Of je dun of dik bent, lang of klein: je mag er zijn! Toch weten we maar al te goed dat er momenten zijn waarop je soms wat minder goed in je vel zit. In sommige gevallen heeft dat te maken met een paar kilo’s die je in de afgelopen jaren bent aangekomen. Als je de veertig bent gepasseerd, kan het net wat lastiger zijn om een paar kilo te verliezen. Soms denk je dat je de juiste manier hebt gevonden omdat je veel gewicht verliest in een korte tijd, maar dit blijkt eigenlijk helemaal niet zo goed te zijn.

Gevaar

Wie via internet zoekt naar dieettips zal al snel een aantal manieren vinden om binnen de kortste keren gewicht te verliezen. Twee kilo per week verliezen lijkt misschien niet zoveel, maar dat is het wel. Diëtiste Minne Warmerdam legt aan Margriet uit waarom snel gewicht verliezen geen goed idee is. Volgens haar kan je lichaam bij een streng dieet namelijk behoorlijk in de war raken. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan verandering en als je ineens begint met een zogeheten crashdieet, zal dat niet helpen met afvallen.

Spaarstand

Mocht je beginnen aan zo’n crashdieet, waarbij je je voedselinname drastisch beperkt, dan zal je lichaam automatisch op de spaarstand gaan. Deze spaarstand houdt in dat je lichaam ‘rustig aan doet’, terwijl het wel de energie uit voeding nodig heeft als je in beweging bent. Daarom zul je ook snel weer aankomen wanneer je stopt met het dieet en weer normaal gaat eten.

Jojo-effect

Dit zorgt er uiteindelijk voor dat het zogenoemde jojo-effect optreedt. Je lichaam blijft na zo’n dieet dus vragen om extra eten. Dat komt omdat je lichaam denkt dat het weer in evenwicht moet komen door terug te gaan naar je oude gewicht. En dat is natuurlijk zonde! Je kunt daarom het beste proberen om geleidelijk af te vallen. Een halve kilo tot een kilo per maand is volgens de diëtiste blijvender en efficiënter. Zet ‘m op!

Lees ook: Afvallen na je veertigste, hoe doe je dat?

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash