Dit is hoe je een teek op een veilige manier verwijdert

teek

Op deze manier verwijder je een teek

Je wil natuurlijk het liefst voorkomen dat een teek je te grazen neemt, maar soms ontkom je helaas niet aan de vieze beestjes. Ze kruipen onder je kleren en bijten zich lekker vast in jouw warme huid. Het is belangrijk dat een teek zo snel mogelijk verwijderd wordt, om te voorkomen dat je besmet wordt met een nare ziekte. Wij leggen uit hoe je dit het beste kunt doen.

Gruwel jij ook zo van deze vieze beestjes?

Duidelijkheid

De adviezen vliegen je om de oren: de één zegt dat je een teek moet draaien, de ander zegt dat dat dat juist niet moet. Dit advies komt voort uit de gedachte dat teken zich als het ware vastschroeven in je huid. Dit idee klopt alleen niet! Wel ‘haken’ teken zich vast met hun snuit, waardoor een licht draaiende beweging ze los kan krijgen. Helaas loop je hierbij het risico dat je het lijfje lostrekt van de kop, waardoor de kans dat je besmet wordt groter wordt. Ook denken sommige mensen dat je de teek wegkrijgt met zeep, alcohol of vuur. Niet doen! Dit irriteert de teek waardoor de kans groter is dat hij je besmet.

De teek verwijderen

Gebruik om de teek veilig te verwijderen altijd een schone tekentang of een pincet met een dun uiteinde. Pak de teek altijd bij zijn kop, zo dicht mogelijk op de huid. Knijp NOOIT in zijn lijf, want dan leeg je zijn maag in jouw bloed, waardoor de eventuele ziekte dus juist verspreid wordt. Pak de teek langs de zijkant bij de kop vast en trek hem recht omhoog uit je huid. Het kan zijn dat zijn mond achterblijft, maar dit kan geen kwaad. Deze komt net als een splinter vanzelf omhoog. Desinfecteer het wondje met alcohol of jodium en was je handen goed. Desinfecteer ook de tang of het pincet door deze in kokend water te leggen.

Nazorg

Blijft er een groter stuk dan alleen het mondstuk zitten? Ga dan altijd naar de huisarts om het te laten verwijderen, want hierdoor loop je een grotere kans om besmet te worden. Is de teek goed verwijderd, blijf dan de komende tijd goed opletten. Noteer waar de tekenbeet precies zat, wanneer je deze hebt opgelopen en wanneer hij is verwijderd. Noteer ook hoe je de teek precies hebt verwijderd. Blijf de plek goed in de gaten houden, want als er een rode kring omheen komt is dit een teken van de ziekte van Lyme. Ook als je je na een tijdje grieperig voelt, moet je de tekenbeet melden bij je huisarts.

Lees ook: Groene aanslag op je balkon? Met dit natuurlijke middeltje is het zo verdwenen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels