Zó voorkom je dat je ’s nachts moet plassen

Eindelijk de hele nacht doorslapen!

Je kent het vast: je plast nog een keer vlak voor het slapengaan, maar je wordt tóch midden in de nacht weer wakker door een volle blaas. Vooral wanneer je ouder wordt, zul je hier meer last van krijgen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om zo’n nachtelijk toiletbezoek te voorkomen. 

Plasdagboek bijhouden

Het klinkt misschien een beetje stom, maar een plasdagboek bijhouden werkt echt wanneer je ’s nachts minder wil plassen. In dit dagboek houd je bij wanneer je plast én wanneer je drinkt. Op die manier kun je zien of er een bepaald verband is waardoor je in de nacht je bed uit moet. Als je dat hebt ontdekt, kun je het gemakkelijk aanpassen.

Twee uur voor het slapengaan stoppen met drinken

Het is wellicht een open deur, maar als je ’s nachts vaak wakker wordt om te plassen, kan dit komen omdat je vlak voor het slapengaan nog veel drinkt. Als je echt wil vermijden dat je slaap onderbroken wordt door een volle blaas, is het verstandig om twee uur voordat je gaat slapen, niets meer te drinken. Vooral drankjes met cafeïne en alcohol kun je het beste vermijden. Deze irriteren de blaas, waardoor je nog sneller zult moeten plassen.

In beweging blijven

Een oorzaak van ’s nachts moeten plassen is het hebben van opgezwollen voeten of benen. Het vocht dat overdag in deze lichaamsdelen zit, verplaatst zich ’s nachts naar je nieren om verwerkt te worden. Daarna komt het terecht in je blaas, en moet je dus sneller weer plassen. Je kunt dit voorkomen door overdag genoeg in beweging te blijven, zodat het vocht in je lichaam goed verspreid blijft. Desnoods kunnen steunkousen nog helpen.

Lees ook: Met deze tips kun je ’s winters beter je bed uitkomen

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock