Zo weet je of je desinfectiemiddel over datum is

Kan desinfectiemiddel over datum gaan?

Naast mondkapjes zijn ook de welbekende desinfectieflesjes het afgelopen anderhalf jaar heel normaal geworden. De hand sanitizers zijn in zo’n beetje elke winkel bij de ingang te vinden en daarnaast is de kans groot dat jij zelf ook altijd een flesje bij je draagt. Maar wist jij dat deze flesjes ook over datum kunnen gaan?

 

Houdbaarheidsdatum

Een Amerikaanse professor heeft recentelijk onderzocht hoe lang desinfectiemiddel precies houdbaar is en kwam tot de conclusie dat deze flesjes wel degelijk over datum kunnen gaan. “De concentratie van de twee actieve ingrediënten, alcohol en waterstofperoxide, neemt in de loop der tijd af”, zo vertelt professor Karen Dobos. Dat betekent dus dat de werking van de desinfectie op een gegeven moment minder wordt.

Advies

Hoe lang de flesjes dan precies meegaan? Als je ze ongeopend en op een koele, droge plaats bewaard, gaan ze zo’n twaalf tot achttien maanden mee. Geen reden tot paniek dus, want waarschijnlijk heb jij je flesje tegen die tijd allang leeg. Karen’s advies is om de flesjes te vergelijken met bijvoorbeeld zonnebrand en insectenwerende middelen. Deze zou je namelijk ook moeten vervangen wanneer je ze ongeveer een jaar niet gebruikt.

Dit moet je absoluut niet doen

Een andere Amerikaanse professor, William Schreiber, komt nog met een belangrijke waarschuwing. Volgens hem kun je je desinfectiemiddel namelijk beter niet in je auto laten liggen. “Hoe lang een ontsmettingsmiddel meegaat, hangt zeker af van de opslagomstandigheden,” legt Schreiber uit. “De alcohol zal zeker sneller verdampen in een warme auto, waardoor het product minder effectief wordt.”

Gevaar

Nu vraag je je hoogstwaarschijnlijk af of het ook erg is wanneer je een hand sanitizer hebt gebruikt die al over datum is. Daar hoef je je niet druk om te maken, want het is niet schadelijk. Sterker nog, het is beter om een hand sanitizer gebruiken die over de datum is, dan helemaal niets. Schreiber raadt aan om je eigen gevoel te volgen. “Als een fles nog nooit geopend is geweest, maar wel bijna of over de houdbaarheidsdatum is, is het waarschijnlijk nog in orde”, aldus de professor.

Lees ook: De zogenoemde lockdown-voeten kunnen gezondheidsproblemen opleveren

Bron: Health.com | Beeld: Unsplash