Zomerhoofdpijn: dit is wat het is en hoe je het verhelpt

fysiotherapeut hoofdpijn trucje zomerhoofdpijn

De zomer kan deze hoofdpijnklachten verergeren

Het fenomeen zomerhoofdpijn heeft niet zozeer te maken met het feit dat je hoofdpijn hebt in de zomer. Wel dat bepaalde omstandigheden in dit seizoen bijdragen aan bepaalde hoofdpijnklachten. Herken je de onderstaande symptomen en denk je last te hebben van zomerhoofdpijn? Dan zijn dit de manieren hoe je deze klachten kan verhelpen.

Verwijden van de bloedvaten

In de zomer hebben we te maken met warme, vochtige dagen. De perfecte omstandigheden waarbij hoofdpijnklachten kunnen opspelen. Is het buiten warm, dan verwijden je bloedvaten. Om te voorkomen dat je een hitteberoerte krijgt, worden bloedvaten groter om zo warmte-energie met de buitenkant van je lichaam uit te wisselen. Het resultaat? Je kan erg last krijgen van hoofdpijn.

Uitdroging voorkomen

Met warme temperaturen buiten is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drinken we te weinig en krijgt je lichaam te weinig vocht binnen? Dan kan je door uitdrogingsverschijnselen last van hoofdpijn krijgen. Daarbij drinken we in de zomer graag een alcoholische versnapering in de tuin of het terras. Hartstikke gezellig, maar alcohol en een warm weer zijn geen goede combinatie als je uitdroging wilt voorkomen. Drink daarom in de zomer naast een biertje of een wijntje ook voldoende water om goed gehydrateerd te blijven en hoofdpijn te voorkomen.

Grote temperatuursverschillen

Grote temperatuursverschillen van buiten en binnen (waar bijvoorbeeld een airco aanstaat) kan ook bijdragen aan hoofdpijnklachten. Belangrijk is om grote temperatuurverschillen zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier zorg je ervoor dat de kans dat je last krijgt van hoofdpijn minimaal wordt.

Lees ook: Heb jij last van een zomerdepressie? Dit zijn de symptomen

Bron: Gezonder Leven, Margriet | Beeld: Unsplash