Slecht geslapen door de zomertijd? Zo kom je weer in je ritme

zomertijd
Zo kom je gauw in het ritme van de zomertijd

Had jij ook zo’n moeite met opstaan vanochtend? Het uurtje verschil tussen de winter- en zomertijd kan heel wat teweegbrengen in ons lichaam. Als je een goed ritme hebt, wordt dat in één keer in de war geschopt door het tijdsverschil. Maar, vrees niet: zo zit je gauw weer in je ritme.

Zo past je biologische klok zich gauw weer aan.

Biologische klok

Hoewel onze zogenaamde ‘sociale klok’ een uur is verzet, staat onze biologische klok nog op wintertijd. Daarom hadden veel mensen gisteravond last met inslapen en konden ze vanmorgen slecht opstaan. Het voelde natuurlijk nog steeds als een uur eerder. Sommige mensen hebben er dusdanig veel last van, dat ze een hele week van de leg zijn. Zo los je dat zo snel mogelijk weer op.

Ritme

Het beste wat je kunt doen om snel in je ritme te komen is door gewoon je oude ritme aan te houden. Probeer niet bij te slapen, maar dwing jezelf om hetzelfde ritme aan te houden. Als je normaal gesproken altijd om 23 uur naar bed ging, blijf dit dan doen. Je lichaam geeft vanzelf het seintje dat dit je bedtijd is.

Opstaan

Als je om 23 uur naar bed gaat, lukt het door de zomertijd niet altijd om in slaap te vallen. Toch moet je gewoon weer vroeg opstaan, wat nóg vroeger aanvoelt. Probeer gelijk na het ontwaken licht in de slaapkamer te laten door de gordijnen open te doen. Kom ook meteen in actie: ga een stuk lopen of fiets naar je werk. ’s Avonds moet je het juist zo donker mogelijk maken: doe de gordijnen dicht en een klein nachtlampje of kaarsjes aan zodat je lichaam in de nachtstand komt. Kijk een uur voor het slapengaan niet meer op je telefoon of een ander scherm, maar lees een boek of een tijdschrift.

Lees ook: Wil je afvallen? Stop dan met déze vijf dingen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Santé | Beeld: Pexels