Zolang moet je in de zon liggen om vitamine D aan te maken

De zon is een goede bron van vitamine D

De zon op je bol is een heerlijk gevoel. Maar wist je dat het ook heel gezond voor je is? Dit komt door de vitamine D die je van zonlicht krijgt. En dat heeft ook hele gunstige bijwerkingen. Wij vertellen je hoe dit werkt én hoelang je in de zon moet zitten om voldoende vitamine D te krijgen!

Vitamine D

Voel jij je weleens blue in de winter? Dan kan het zijn dat je een vitamine D-tekort hebt. Vitamine D heb je nodig om calcium uit voeding op te nemen. Dit zorgt voor sterke botten en tanden. Daarnaast heeft het ook een positieve werking op je spieren en het immuunsysteem.

Lekker in de zon

Een fijne bijkomstigheid van vitamine D is dat je het niet in een potje hoeft te kopen. Zonlicht is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. En om voldoende vitamine D binnen te krijgen, hoef je ook helemaal niet lang in de zon te zitten. Een kwartiertje per dag waarbij je handen en gezicht zonlicht krijgen, is al genoeg.

Supplementen

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen hun vitaminetekort kan opvullen door in de zon te zitten. Vrouwen boven de vijftig hebben namelijk een oude huid wat minder goed in staat is om vitamine D aan te maken. Dit geldt ook voor mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen. In dit geval zou je dus wel (aanvullend) kunnen kiezen voor een supplement.

Lees ook: Geen zon, geen probleem: met déze producten eet je jezelf gewoon bruin!

Bron: HLN, Voedingscentrum, Margriet | Beeld: Unsplash, Church of the King