Last van zonneallergie? Dit zijn de tips wat je het beste kunt doen

Zo kun je alsnog optimaal van de zon genieten

De afgelopen dagen hebben we tropische, warme dagen gehad. Hoewel het lijkt alsof heel het land op en top geniet op de terrassen, in het park of aan het strand, is het zonnige weer toch niet voor iedereen een feestje. De mensen die last hebben van zonneallergie kunnen namelijk vervelende klachten oplopen door dit warme, zonnige weer. 

Gelukkig zijn er een aantal handige tips waardoor je zonneallergie kunt voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Een geïrriteerde, rode en pijnlijke huid na een paar minuten in de zon? Nee, dit willen we het liefst voorkomen. Om te beginnen kun je met een zonneallergie het beste uit de zon blijven tussen 12:00 en 15:00 uur. Tussen deze tijdstippen in is de UV-straling namelijk het sterkst. Zorg ervoor dat je je huid beschermd met wat dekkende (luchtige) kleding. Dit hoeft natuurlijk niet van dik materiaal te zijn, als het in ieder geval de snel geïrriteerde plekken op je lichaam beschermt. Draag daarnaast geen natte kleding. Dit laat meer zonnestralen door dan droge kleding.

UVA-bescherming

Natuurlijk is het insmeren van je lichaam met een goede zonnebrandcrème erg belangrijk, ook als je geen zonneallergie hebt. Smeer je om de twee uur in en wees vooral niet al te zuinig met de zonnebrand. Kies voor een zonnebrand met UVA-bescherming. Deze bescherming is niet standaard in elk zonnebrandproduct aanwezig, omdat juist UVB-straling een verbrande huid veroorzaakt. Wees je er daarnaast van bewust dat sommige medicijngebruik de zonneallergie kan veroorzaken of verergeren. Een voorbeeld is het gebruik van antibiotica of ibuprofen. Gebruik je medicatie en heb je last van zonneallergie? Dan is het misschien wij om te onderzoeken of hier een link tussen ligt.

Let op!

Let op met het gebruik van parfum als je de zon in gaat. Bepaalde stoffen in parfum kunnen in combinatie met de zon een vervelende allergische reactie veroorzaken. Niet alleen dit, maar het kan ook nog eens vlekken op de huid veroorzaken. Ga je de natuur in? Blijf dan vooral uit de buurt van plantjes als berenklauw, fluitenkruid, peterselie, selderij, citroen, grapefruit en limoen. In combinatie met zonlicht kunnen deze planten vlekken en blaren op je huid veroorzaken.

Heb je het idee dat de zonneallergie bij jou echt niet te voorkomen is? Breng dan vooral even een bezoekje aan de huisarts. Samen met jou kan de huisarts op zoek naar de beste oplossing voor jouw vervelende klachten en kun je hopelijk ook optimaal van de zon genieten!

Lees ook: Handig: zoveel geld bespaar je jaarlijks als je je wasgoed buiten laat drogen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: PxHere