Dit is waar de factor van je zonnebrandcrème voor staat

zonnebrandcrème

Factor 15, 30 of zelfs 50: het is handig om te weten waar dat cijfer op je tube zonnebrandcrème precies voor staat

De zon schijnt weer behoorlijk hard op de Nederlandse bolletjes en iedereen holt richting het strand om lekker te gaan bakken. Heerlijk! Echter moet je niet vergeten je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Met factor 15, 30 of misschien wel 50. Maar waar staan die getallen eigenlijk voor? Wij vertellen het!

Snel verbrand

Je zit nog geen kwartiertje met je snoet in de zon en je ziet eruit als een tomaat. Herkenbaar? Vast wel. Veel mensen vergeten te smeren of gebruiken een zonnebrandcrème met een te lage factor. Niet slim. Helemaal met een hoge zonkracht in juni of juli kan je huid namelijk al binnen een kwartiertje verbrand zijn. En dat wil niemand!

Welke kies je?

Hartstikke verstandig dus, zo’n kledder zonnebrandcrème. Maar welke gebruik je: factor 15, of toch maar 30 of 50? Voor je die beslissing neemt, is het misschien handig om weten waar die getallen voor staan. En we kunnen alvast verklappen: het antwoord is vrij logisch.

SPF

Voor het getal zie je vaak de afkorting SPF, wat voor Sun Protection Factor staat. Verbrand je normaal gesproken na 10 minuten? Dan verbrand je na het opsmeren van zonnebrandcrème met factor 15 pas na 10 minuten x 15 = 150 minuten. Gebruik je factor 30, dan reken je 10 minuten x 30 en verbrand je zelfs pas na 300 minuten.

Huidtypes en zonkracht

Echter is het wel handig dat je weet hoe snel je ongeveer zou verbranden zonder zonnebrandcrème. Dat verschilt namelijk nogal; mensen met een donkere huidskleur verbranden bijvoorbeeld minder snel dan mensen met een lichte huidskleur. En ook de zonkracht heeft invloed op hoe snel je verbrand. Houd de boel dus goed in de gaten. Een verbrande en rode opperhuid draagt immers bij aan de kans op huidkanker.

Lees ook: Dit is de belangrijkste plek om in te smeren, maar veel mensen vergeten het

Bron: Telegraaf | Beeld: Pixabay, chezbeate