Kun je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gewoon gebruiken?

zonnebrandcreme

Of moet je de zonnebrandcrème toch maar weggooien?

We krijgen de komende dagen een voorproefje van prachtig zomerweer. En dan is het belangrijk dat we ons goed insmeren met zonnebrandcrème. Maar kun je wel of niet de zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken? Wij hebben het antwoord!

Wat doe jij meestal?

Zonnebrandcrème

Als je een tube of fles van de zonbeschermende crème koopt, staat er vaak op de verpakking vermeld dat het product tot ongeveer twaalf maanden na opening houdbaar is. Producenten van zonnebrandcrèmes zouden namelijk stellen dat de factor van het product na een jaar is gehalveerd. Dit zou volgens hen komen doordat het product gedurende de zomer continu in aanraking komt met uv-stralen, zuurstof en warmte. De producenten menen dat de werking van de crème daardoor afneemt.

Dermatologen

Ann Lievens van Test-Aankoop.be vermoedde echter dat het wel meevalt. Zo vertelt ze aan HLN het zonde te vinden dat crèmes na een jaar vaak in de prullenbak verdwijnen. Ann was wel benieuwd hoe de vork in de steel zit en testte daarom of de beschermingsfactor van een zonnebrandcrème na een jaar was teruggelopen.

Test

“We testten vijf kwalitatieve zonnecrèmes met beschermingsfactor 50+ voor kinderen.” De crèmes die onder de loep werden genomen waren: Eucerin Kids Sun, Nivea Sun Kids, Garnier Ambre Solaire Kids, Solait Kids en Aptonia Kids. “Een jaar later testten we ze opnieuw, nadat we de omstandigheden op vakantie nagebootst hadden.” Zo werden de crèmes onderworpen aan zowel lage als hoge temperaturen en werden ze regelmatig geopend gedurende twee weken. “Uit de test bleek dat alle producten nog altijd een beschermingsfactor 50+ en doeltreffende uv A-bescherming boden”, licht ze toe. “Onze test toont dus aan dat zonnecrèmes mogelijk langer bruikbaar blijven”, concludeert Ann Lievens.

Checken

Je hoeft je crèmes dus niet meteen een enkeltje naar de prullenbak te geven, maar het is wel belangrijk om een aantal dingen in je achterhoofd te houden. Zo is het belangrijk dat je de fles of tube op de juiste manier hebt bewaard. “Laat hem na gebruik niet openstaan en zet de fles of tube in de schaduw”, adviseert Ann Lievens. Tevens drukt ze mensen op het hart om het product na de vakantie op een droge en koele plaats, uit de zon, te bewaren. Ook moet je een aantal dingen even controleren. Als het product vreemd ruikt of de textuur helemaal is veranderd, kun je ‘m het beste toch weggooien. “Maar als die nog hetzelfde lijkt, kan je hem probleemloos verder gebruiken.”

Lees ook: Met dit trucje kun je zonnebrandcrème op je eigen rug smeren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay