Pas op! Heb jij een van deze zonnebrandcrèmes thuis staan? Sommige beschermen niet goed!

Sommige zonnebrandcrèmes beschermen maar met factor 10

Niet alle zonnebrandmerken beschermen zo goed als ze op de verpakking doen voorkomen. Soms beschermen de zonnebrandcrèmes waar factor 30 op verpakking staat slechts als een factor 10-crème. Die crèmes kun je dan ook beter maar niet aanschaffen!

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de werking van verschillende merken en kwam tot de conclusie dat de factor op de verpakking niet altijd wordt gehaald. Het gebruik van de merken Clinique en Europrofit (Kruidvat) wordt ten zeerste afgeraden. Van het merk Clarins wordt dat net niet gezegd, maar ze zitten op het randje met een testresultaat van 3,1. De Consumentenbond testte in totaal 15 zonnebrandcrèmes.

Lage factor
Clinique wijkt het meeste af. Het merk zegt factor 30 te bieden, terwijl dit in werkelijkheid maar factor 10 is. Ook de merken Clarins en Europrofit bieden in hun zonnebrandcrèmes een minder hoge factor dan wordt beweerd op de verpakkingen. Deze merken beschermen onvoldoende, zegt de consumentenbond. Dat is gevaarlijk, omdat onvoldoende bescherming tegen UV-straling kanker kan veroorzaken.

Hoge factor
Aan de andere kant zijn er ook merken die iets te guitig zijn met de factor: zo bieden Hema, Garnier en La Roche Posay factor 50 terwijl ze factor 30 zeggen te bieden. De zonnemelk van Ambre Solair komt als beste uit de test. Kruidvat heeft inmiddels laten weten een onderzoek ingesteld te hebben en dat de verkoop van Europrofit vooralsnog is gestaakt.

Bron: AD | Beeld: Natural Living Ideas