Zonnebrandspray werkt niet altijd zoals de verpakking belooft


Zonnebrandspray werkt niet altijd even goed

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat niet alle zonnebrandspray en -crème zo goed werkt als beloofd. Soms wordt er geadverteerd met factor 30, maar biedt de spray of crème in werkelijkheid slechts een bescherming van factor 15. Tussen de geteste sprays zitten een paar die een dikke onvoldoende verdienen, aldus de Consumentenbond.

Dit is even schrikken.

Consumentenbond

Uit het onderzoek is gebleken dat sommige zonnesprays waarvan op de verpakking wordt gemeld dat ze factor 30 bevatten, niet de beloofde bescherming bieden. Zo bleek uit de test dat de zonnebrandspray van Australian Gold slechts een SPF van 15 had in plaats van de beloofde 30. Hierdoor kunnen mensen dus flink verbranden, omdat je ervan uitgaat dat het gewoon een bescherming van SPF 30 biedt. Ook de zonnespray van Lucovitaal biedt volgens de Consumentenbond slechts een bescherming van SPF 19 in plaats van 30.

SPF

Hoe zit het eigenlijk met zonnebrandspray? Kun je met een hogere factor nog steeds bruin worden? Wat belangrijk is, is om je altijd te beschermen tegen zonnestralen. Zorg ervoor dat je een zonnebrand spray of -crème hebt met bescherming tegen UVB en UVA-straling. Door UVB verbrandt je huid waardoor je een rode, droge en trekkerige huid krijgt. Maar UVA is minstens zo belangrijk, want UVA beschermt tegen huidkanker en celveroudering (rimpels).

Keuze

Uit de test van de Consumentenbond is gebleken dat Garnier een echte topper is wat betreft zonnebescherming. Ook scoort Kruidvat eigen merk goed. Let goed op dat jouw zonnebrandspray bescherming biedt tegen UVA en UVB en smeer je goed in. Zoek ook op tijd de schaduw op, want je huid kan ook met zonnebescherming maar een beperkt aantal zonne-uren verdragen.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Consumentenbond | Beeld: Pixabay