Dit is hoe je zonnesteek bij baby’s en jonge kinderen herkent én wat je moet doen

Kinderen krijgen sneller zonnesteek dan volwassenen

De zon schijnt alweer een paar dagen volop en het kwik is flink gestegen. Dat is goed nieuws voor zonaanbidders en koukleumen, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De zon is verraderlijk en je huid kan snel verbranden. Maar voor één doelgroep is het nog eens extra gevaarlijk: baby’s en kleine kinderen lopen het snelst zonnesteek op.

Het kan binnen een paar minuten gebeuren.

Gevaar

De zon is tussen 11.00 en 16.00 uur het felst. Het is voor kinderen dan het best om in de schaduw te blijven, maar uit een enquete van Newpharma blijkt dat veel ouders hun kinderen toch mee naar buiten nemen wanneer de zon het felst is. Het gevolg kan zijn zonnesteek en uitdroging. Wees je dus bewust van de gevaren en hoe je een zonnesteek herkent.

Herkennen

Als je kind meer dorst heeft dan normaal en vermoeid en suf overkomt, kan dit een teken zijn van zonnesteek. Ook voelt hun huid koel en vochtig aan. Oudere kinderen kunnen klachten als buikpijn en kramp in hun armen en benen krijgen. Dit zijn alle klachten op een rijtje: hoge lichaamstemperatuur (hoger dan 39,4° Celsius), uitdroging, rusteloosheid, prikkelbaarheid en uitputting.

Wat te doen

Het is belangrijk dat de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk daalt. Breng je kind naar een koele plek en geef ze iets te drinken. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je kinderen niet te lang in de volle zon laat spelen. Organiseer activiteiten in de schaduw en laat kinderen niet in de zon tussen 11.00 en 16.00 uur. Als ze wel in de zon spelen zorg er dan voor dat ze goed ingesmeerd zijn en dat je kinderen opnieuw insmeert nadat ze uit het water komen. Geef ze genoeg te drinken en zorg ervoor dat er een schaduwrijke plek is waar ze zich terug kunnen trekken.

Lees ook: Last van zonneallergie? Dit zijn de tips wat je het beste kunt doen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels