Zorg goed voor jezelf en zet na 9 uur ’s avonds al je beeldschermen uit! Ontdek waarom dit goed voor je is!

Meerdere schermen tegelijk

Zet al je beeldschermen na negen uur ’s avonds uit

Waarschijnlijk voelt dit niet als een hele grote verrassing als we even logisch nadenken, maar wetenschappelijk onderzoek is toch vaak net wat overtuigender dan onze eigen ideeën. We raden je aan om na negen uur ’s avonds je laptop, desktop, tablet of smartphone uit te zetten. Het voorkomt namelijk stress en het bevordert de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat van invloed is op je waakritme en je slaapritme. Rob Hoedeman, onderzoeker en bedrijfsarts van Arboned, meldde dit in het programma Gespreksstof van de Amsterdamse televisiezender AT5.

Het is al langer bekend dat de productie van melatonine wordt verstoord door de aanwezigheid van blauwachtig licht uit zonlicht, maar ook uit kunstlicht van bijvoorbeeld een monitor of een televisie. Word je hier minder aan blootgesteld, dan komt de natuurlijke productie van melatonine weer op gang. Het lichaam krijgt op die manier het signaal dat de dag voorbij is en dat het zich moet voorbereiden op de nacht.

Steeds meer mensen krijgen te maken met een burn-out en met werkgerelateerde stress. Opvallend genoeg hebben ook steeds jongere mensen hier last van en dat kunnen ook jongeren zijn die soms nog maar een paar jaar werkervaring hebben. Ook melden mensen zich vaker ziek met psychische dan met fysieke klachten. Opvallend genoeg komt dit in onze hoofdstad Amsterdam vaker voor dan in de rest van ons land, aldus AT5. Lees meer over dit onderzoek op de volgende pagina.


Pagina 1/2