85 procent van de mensen eet te veel zout en dat doet DIT met je lichaam…

minder zout

Slechts 20 procent van het zout krijg je bewust binnen…

85 procent van de mensen in Nederland eet te veel zout. Veel mensen weten niet eens dat ze te veel binnen krijgen. Slechts 20 procent van het zout wat je per dag tot je neemt eet je bewust. 80 procent zit namelijk in producten, zoals: vleeswaren, vis, kaas en eten bij een eettentje onderweg. Het beste zou zijn om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Het gemiddelde bij mannen ligt echter op bijna 10 gram en bij vrouwen is dit 7,5 gram. Dat is veel te veel en zo’n hoge zoutinname kan leiden tot heel veel nare dingen. Tips en Weetjes zet ze voor je op een rijtje. Schrik niet…

  • Verhoogde bloeddruk: te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk wat weer veel nare dingen tot gevolg kan hebben.
  • Hart- en vaatziekten: minderen verkleint de kans op deze nare ziekten.
  • Nierziekten: de nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Als je te veel binnen krijgt, moeten je nieren aan de bak om te zorgen dat je lichaam het allemaal aan kan. Door dat harde werken raken je nieren beschadigd.
  • Botontkalking: in eerste instantie zou je die twee niet linken, omdat kalk met calcium te maken heeft. Toch staan die twee met elkaar in verband. Dat wat je er te veel van eet, plas je weer uit, samen met calcium. Die twee gaan altijd samen.

Tegenwoordig is een tekort aan zout bijna niet meer mogelijk. Mocht dit toch het geval zijn kan dat komen doordat je hevig aan de diarree bent of te veel zweet en te weinig drinkt. Een tekort kan leiden tot uitdroging.

Bron: Het Voedingscentrum | Beeld: Unsplash