Zweet je veel? Geen zorgen: om déze reden is dat supergoed voor je

zweet

Niks om je voor te schamen dus!

Hoewel we niet zo blij zijn met klotsende oksels en de bijbehorende geur van zweet, is het natuurlijk wel fijn dat ons lichaam normaal functioneert het je lichaam wordt afgekoeld. Alleen kunnen we het hele gebeuren niet echt charmant noemen. Schrale troost: zweten is voor véél meer dingen goed dan alleen afkoelen.

Het gaat ziektes (én insecten) tegen
Wanneer je zweet, maakt je lichaam antibioticum aan. Hierin zitten moleculen die je beschermen tegen bepaalde ziektebacteriën, zoals tuberculose. Ook beschermt dit je tegen insecten.

Het reinigt je huid
Zeg maar dag tegen de dure crèmepjes. Door te zweten reinig je je poriën van stoffen die ervoor zorgen dat ze verstopt raken. Wanneer je poriën verstopt zitten, kan dit voor vlekjes zorgen. Door regelmatig te zweten kan dit voorkomen worden.

Afvalstoffen worden afgevoerd
Zweet voert meer afvalstoffen af dan bloed en urine! Dit bleek uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Alberta. Dit zou een manier van je lichaam zijn om van de afvalstoffen af te komen. 

Het bevordert genezing van wondjes
Uit een ander onderzoekje, ditmaal van de Universiteit van Michigan, bleek dat de exocriene zweetklieren in je lichaam de genezing van wondjes bevorderen. Zweetklieren produceren -logischerwijs- zweet, maar ze maken ook cellen aan die je huid helpen herstellen.

Goede bloedsomloop
Wanneer je zweet, heb je ook meteen bevestiging dat je bloedsomloop naar behoren functioneert. Een hogere gezichtsdoorbloeding is namelijk nodig om zweet te produceren.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Bedrock | Beeld: Unsplash