Zwemmen op een warme dag? Pas op voor blauwalg

blauwalg

Blauwalg in zwemwater kan bij mens en dier leiden tot klachten

Met de tropische temperaturen is de verleiding om verkoeling te zoeken in het water groot. Let wel op, want bij warm weer krijg je ook eerder te maken met blauwalg. Zo check je van tevoren of je veilig een duik kunt nemen.

Irritatie door blauwalg

Blauwalgen bevinden zich in open water. Bij hoge temperaturen kan de hoeveelheid blauwalg pijlsnel toenemen. Dat is knap vervelend voor mensen die graag een baantje trekken in de buitenlucht. Zwemmen in water met blauwalg kan namelijk huidirritatie, hoofdpijn, maag- en darmklachten met zich mee brengen. Ook voor spelende kinderen en honden in het water is het oppassen geblazen, omdat zij het water per ongeluk binnen kunnen krijgen.

Blauwalg herkennen

Op verschillende manieren kun je erachter komen of het zwemwater veilig is. Zo spelen een paar factoren een rol bij het ontstaan van blauwalg. Is het stilstaand water, is het buiten meer dan 20 graden en is er weinig wind of regen? Dat zijn voor blauwalgen de ideale omstandigheden om te gedijen. Het water kan dan blauw-, bruin- of groenachtig kleuren en het kan lijken alsof er een laag olie op het water ligt. Geur speelt ook een rol: water vol met blauwachtig ruikt visachtig. Soms zijn er ook dode vissen in het water te zien.

Zwemlocatie controleren

Om helemaal zeker te zijn van veilig water, kun je jouw zwemlocatie controleren op www.zwemwater.nl. Deze kaart houdt bij welke wateren je veilig kunt betreden en op welke plekken je beter niet in het water kunt plonsen. Er bestaat ook een app, zodat je onderweg nog makkelijk kunt kijken wat de status van het zwemwater is.

Mens en dier

Per ongeluk toch gaan zwemmen in water met blauwalgen? Zorg ervoor dat je je zo snel mogelijk afspoelt onder de douche. De huid- en darmklachten kunnen zo’n 2 tot 3 dagen aanhouden. Voor honden kan blauwalg ook vervelende gevolgen hebben. Ben je met je viervoeter in de buurt geweest van open water en is je hond kortademig, sloom, of heeft hij last van braken en diarree? Al deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door blauwalg. De maag van de hond moet dan zo snel mogelijk geleegd worden. Laat je hond overgeven of bel de dierenarts voor een laxeermiddel voor honden.

Lees ook: Meer zweten, meer calorieën verbanden? Dit is de invloed van hitte op je workout

Bron: Hart van Nederland, Zwemwater.nl, Thuisarts | Beeld: Unsplash