Zwoegen in de sportschool zonder resultaat? Dit is hoe dat komt!

Aha! Deze zes dingen moet je aanpakken om jezelf effectief in het zweet te werken

Sporten is gezond en velen van ons doen het dan ook graag. Maar sta jij nu regelmatig in de sportschool en heb je het gevoel dat je geen resultaat ziet van deze vele uurtjes zweten? Wij leggen je uit waardoor dat komt.

1. Je eet niet goed

Je kunt het niet hebben over sporten en inspanning zonder ook je blik te richten op de brandstof die je je lichaam hiervoor geeft. Wil je afvallen? Dan win je de grootste strijd in de keuken. Ben je juist bezig met het kweken van meer spiermassa? Zorg dan ook dat je je eetpatroon daarop aanpast. Spieren opbouwen is immers nogal lastig zonder de bouwstenen hiervoor.

2. Je slaapt niet goed

Het lijkt zo makkelijk: goed slapen. Maar we weten dat dit soms best een uitdaging kan zijn. Goede slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam en de tijd die je in de sportschool doorbrengt.  Tijdens je slaap herstellen namelijk je spieren. Ook heb je (natuurlijk) meer energie voor je volgende training na een goede nachtrust. Kortom: duik een uurtje eerder je bed in!

3. Te veel stress

Vaak ligt dit ook ten grondslag aan allerlei andere problemen zoals slecht eten en slecht slapen, maar ook stress an sich zorgt ervoor dat jij je mogelijk voor nop in het zweet werkt.

4. Je traint te vaak

Het klinkt misschien gek, maar toch is het zo: te vaak trainen kan juist averechts werken. Net zoals een goede nachtrust helpt om je spieren te laten herstellen, helpt gewoon een dag pauze inlassen ook. Plan dus gewoon twee pauzedagen in per week. Zo kun je de rest van de dagen lekker bezig met je trainingsprogramma én geef je je spieren tijd om bij te komen.

5. Niks bijhouden

We bedoelen echt niet direct dat je een uitgebreide lijst moet maken van hoeveel gram je per dag eet, en hoeveel precieze calorieën je er weer af traint. Maar het helpt wel om ergens een notitie te maken van hoe lang je precies op die elliptical trainer gestaan hebt. Of hoeveel kilo je hebt getild, en hoeveel herhalingen van een oefening je aankon. Zo weet je precies wat je de vorige keer gedaan hebt, en kun je de lat voor jezelf weer iets hoger leggen. Als je je spieren niet blijft uitdagen, zullen resultaten ook uitblijven.

6. Er is wel resultaat

En ten slotte: het kan natuurlijk ook zijn dat je wel resultaat boekt, maar het gewoon niet direct ziet. Resultaat kan vele vormen hebben en hoeft niet direct te zien te zijn aan een kledingmaat of een cijfer op de weegschaal. Als je maar volhoudt in de sportschool, zul je vanzelf zien dat je net iets vaker je gewichten de lucht in kunt hijsen. Of dat je net iets langer en net iets harder je benen eruit kunt rennen op de loopband. Ook op dié manier zie je resultaat in de sportschool.

Lees ook: Op dit onderdeel van de sportschool zitten de meeste bacteriën

Bron: Metro | Beeld: Pexels, William Choquette