Aha! Zo vaak zou je je handdoek moeten wassen

handdoek wassen

Al na één keer? Of kun je er veel langer mee doen?

Het is voor veel mensen een routine: douchen, afdrogen en direct de handdoek in de wasmand gooien. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Je kunt je handdoek prima nog een keer gebruiken. Na hoeveel wasbeurten je ‘m beter wel kunt wassen? We leggen uit hoe het zit. 

Ritueel

Iedereen heeft zo z’n eigen aanpak voor het uitwassen van handdoeken. De één gebruikt een handdoek een keer en gooit deze vervolgens in de wasmand. Een ander gebruikt juist een week lang dezelfde handdoek en wast deze op een standaard moment in de week. Maar wat is er nu het beste?

Bacteriën

Zoals met zoveel dingen, ligt de beste aanpak een beetje in het midden. Direct na het afdrogen je handdoek in de wasmand gooien hoeft niet. Je komt net uit de douche en bent in principe dus schoon. Er kunnen wat huidbacteriën op de handdoek achter blijven, maar echt vies wordt je handdoek niet. Wel is het goed om direct na het gebruiken van je handdoek te zorgen dat deze op kan drogen. Hang ‘m dus op, en gooi je handdoek niet verfrommeld in een hoek. Als je handdoek niet goed kan drogen, creëer je namelijk de perfecte omstandigheden voor die huidbacteriën om zich te verspreiden op de handdoek. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe vaak wassen?

Goed, na één keer je handdoek al in de was doen is dus wat snel. Maar hoe lang kun je je handdoek dan wel gebruiken? Over het algemeen kun je aanhouden dat je je handdoek na drie tot vijf afdroogbeurten in de was moet gooien. Een week lang dezelfde handdoek gebruiken is toch niet heel handig. Door deze elke keer weer vochtig te maken krijgen de bacteriën op de handdoek namelijk flink de ruimte om uit te breiden. En het delen van handdoeken? Dat kan ook prima. Wanneer je met je partner of kinderen in hetzelfde huis woont, zul je toch voor een groot deel al dezelfde huidbacteriën hebben. Let wel: handdoeken die je na het sporten hebt gebruikt, kun je beter wel al na één wasbeurt in de was gooien. Was de handdoeken vervolgens op 60 graden. Zo weet je namelijk zeker dat je alle bacteriën doodt.

Lees ook: Zó vaak zou je je beddengoed moeten wassen

Bron: Flair | Beeld: Pexels (Pixabay)