Déze vloerkleden zijn geschikt voor kinderen en huisdieren

vloerkleden

Goed om te weten!

Vloerkleden kunnen een mooie aanvulling zijn binnen je interieur. Wat je misschien niet direct zou verwachten, is dat ze ook geschikt zijn voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren. Toch moeten ze dan wel aan een aantal eisen voldoen. Duurzaamheid en eenvoudig onderhoud zijn natuurlijk van het grootste belang. We gaan er in dit artikel dieper op in.

seo

Duurzame materialen

Waar je allereerst naar moet kijken is het materiaal waaruit het vloerkleed is gemaakt. Duurzaamheid is belangrijk omdat vloerkleden vaak zwaar worden belast (denk aan rennende kinderen, spelende honden en de stofzuiger die over het kleed heengaat).

1. Natuurlijke vezels

Kleden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol, katoen, een jute vloerkleed en sisal zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Ze kunnen tegen een stootje en zijn bestand tegen slijtage. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

2. Synthetische vezels

Synthetische materialen zoals polypropyleen, nylon en polyester zijn uiterst duurzaam en bestand tegen vlekken, morsen en slijtage. Ze zijn vaak goedkoper dan natuurlijke vezels en kunnen gemakkelijk worden gereinigd, wat ze geschikt maakt voor drukke huishoudens.

3. Bamboe en andere duurzame opties

Als u op zoek bent naar een milieuvriendelijke optie, overweeg dan vloerkleden gemaakt van bamboe of gerecyclede materialen. Deze zijn niet alleen duurzaam, maar dragen ook bij aan een groenere levensstijl.

Patroon en kleur

Bij het kiezen van een vloedkleed (bijvoorbeeld een wollen vloerkleed) is het natuurlijk ook belangrijk om na te denken over het patroon en de kleur. Hier zijn enkele tips:

1. Donkere kleuren en patronen

Kies voor vloerkleden met donkere kleuren of drukke patronen. Dit kan helpen bij het verbergen van vlekken en vuil.

2. Vermijd effen witte of lichte kleden

Hoewel lichte kleuren esthetisch aantrekkelijk kunnen zijn, zijn ze niet de beste keuze voor gezinnen met kinderen en huisdieren. Vlekken zullen veel zichtbaarder zijn en het kan ook moeilijk zijn om ze volledig te verwijderen.

Gemakkelijk schoon te maken

Eenvoudig onderhoud is cruciaal voor vloerkleden in huishoudens met kinderen en huisdieren. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het vloerkleed gemakkelijk schoon te maken is:

1. Gebruik vlekbestendige behandelingen

Overweeg om jouw vloerkleed te behandelen met een vlekbestendige coating. Dit kan helpen om vlekken te voorkomen en het reinigen te vergemakkelijken.

2. Regelmatig stofzuigen en kloppen

Een eenvoudige, maar effectieve manier om een vloerkleed schoon te houden, is regelmatig stofzuigen en kloppen. Hierdoor wordt stof en vuil verwijderd voordat het diep in de vezels kan doordringen.

Antislip onderkant

Veiligheid is uiteraard ook belangrijk. Zorg ervoor dat het vloerkleed een antislip onderkant heeft om te voorkomen dat het verschuift en valpartijen veroorzaakt.

Afmetingen en plaatsing

De ene woonkamer is de andere niet, dus het is goed om te kijken welk formaat kleed je kwijt kunt. Hier zijn enkele tips:

1. Kies de juiste maat

Zorg ervoor dat het vloerkleed groot genoeg is om alle meubels in de kamer te omvatten (of een gedeelte in de kamer dat je als het ware wilt afbakenen). Dit helpt om eenheid in de ruimte te creëren.

2. Plaats het vloerkleed strategisch

Overweeg waar het vloerkleed het meest praktisch zal zijn. In een woonkamer kan het onder de salontafel worden geplaatst om een gezellige sfeer te creëren, terwijl het in een kinderkamer bijvoorbeeld de speelruimte kan definiëren.

Budgetoverwegingen

Ten slotte is het belangrijk om een budget in gedachten te houden bij het kiezen van een vloerkleed. Hoewel duurzame en gemakkelijk te onderhouden opties vaak iets duurder zijn, zijn ze de investering waard voor gezinnen met kinderen en huisdieren. Een goed vloerkleed kan jarenlang meegaan en de levensduur van vloeren verlengen.

Lees ook: Aha: zo vaak moet je je waterkoker eigenlijk schoonmaken

Beeld: Pexels