Droogtealarm: deze activiteiten mag je niet meer doen tijdens de piekuren

Wil je bruin drinkwater voorkomen, volg dan deze tips op

Door de aanhoudende warmte van de afgelopen dagen die ook de komende dagen zal aanhouden, dreigen er problemen met het drinkwater te ontstaan. Waterbedrijven waarschuwen dan ook massaal om zuinig om te gaan met water en luiden het droogtealarm.

Vooral tijdens de piekuren moet er flink bespaard worden op het water.

Aanhoudende droogte

Vooralsnog zijn er nog geen problemen met de levering van drinkwater. Maar door de droogte die blijft aanhouden moeten de waterbedrijven grote hoeveelheden water oppompen. Volgens waterbedrijf PWN wordt er zo’n veertig procent meer water verbruikt dan normaal. Dit kan leiden tot problemen met de waterdruk, wat weer kan leiden tot bruin drinkwater. Niet per se ongezond of gevaarlijk om te drinken, maar natuurlijk wel een beetje smerig.

Piekuren

De waterleveranciers drukken hun klanten via mails en sociale media op het hart om tijdens de piekuren ‘s ochtends tussen 06:00 en 09:00 en ‘s avonds 18:00 en 22:00 zuinig te zijn met het verbruik van drinkwater. Dit betekent dat het sproeien van de tuin, het wassen van de auto of het vullen van een zwembadje beter op een ander moment kan gebeuren. Gaat iedereen tijdens de piekuren op hetzelfde moment de tuin sproeien en het zwembad vullen, dan stijgt het verbruik tot ongekende hoogten en is het waarschijnlijk dat de waterdruk heel hoog oploopt.

Bespaartips

Belangrijk om je waterverbruik wat in te perken dus. Maar hoe kun je dit het beste doen? Hieronder vind je een paar bespaartips:

  • Vermijd tijdens de piekuren het sproeien van het gazon, het wassen van de auto of het vullen van een zwembad.
  • Ga niet in bad, maar neem een korte douche (niet langer dan vijf minuten).
  • Zet de vaatwasmachine pas aan als deze helemaal vol is.
  • Zet de wasmachine niet aan voor kleine wasjes, maar wacht ook tot deze helemaal vol zit.
  • Vang voordat je gaat douchen het koude water op met een emmer. Dit kun je gebruiken voor het bewateren van de planten of het wassen van de auto.

Lees ook: Doen: maak altijd een foto van je gasstel of kookplaat voordat je op vakantie gaat

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay