Voor het eerst een huis kopen? Maak van deze zaken dan een prioriteit

En deze dingen zijn wat minder belangrijk met een startershuis

Voor het eerst een huis kopen is hartstikke spannend (en ja, helaas ook duur). Natuurlijk wil je dat je huis aan al je wensen voldoet, maar niet van alles kun je een prioriteit maken. Dit zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten, en zaken die minder belangrijk zijn.

Wensen voor het huis

In deze tijden voor het eerst een huis kopen? Daarvoor moet je van goeden huize komen. Dit jaar bleek dat een huis gemiddeld 400.000 euro kost. Je zou bijna denken dat het stulpje dan aan al je wensen voldoet, maar helaas. Hiervoor waan je je tegenwoordig niet meer in luxe. Tuurlijk, een functionerende badkamer en dito keuken is niet te veel gevraagd. Maar aan welke wensen kun je daarnaast wel gehoor geven en waar moet je wat minder zwaar aan tillen?

Zaken met voorrang

Een thuiskantoor

Het lijkt erop dat we nog een lange tijd (deels) vanuit huis zullen werken. Heb jij een kantoorbaan en heeft jouw werkgever al laten weten dat jij ook na corona nog veel thuis blijft werken? Maak van een extra kamertje in jouw eerste koophuis dan een prioriteit. Aan de keukentafel vergaderen is immers toch niet echt voor de lange termijn.

Extra slaapkamer(s)

De meeste mensen zijn relatief gezien nog jong als ze voor het eerst een koophuis kopen. Staat gezinsuitbreiding op de planning? Kies dan een huis waar ruimte is om eventueel een gezin te stichten.

Gemak

Gemak dient de mens, zo is het altijd al geweest. Kies daarom een huis dat jou voorziet van gemakken die voor jou belangrijk zijn. Zie jij het bijvoorbeeld echt niet zitten om langer dan twintig minuten naar het werk te moeten reizen? Koop dan een huis dat niet te ver weg is.

Doorverkoopgemak

Een huis kopen is momenteel erg lastig. Daarom maar een huis kiezen dat minder in trek is? Nee, zeker niet doen. Als je het huis ooit zelf weer wilt verkopen of wilt verhuren, moet het huis wel aantrekkelijk zijn voor de volgende. Ook met het oog op dat de huizenmarkt in de toekomst wellicht kan instorten, want een gemiddelde huisprijs van 400.000 euro, dat is natuurlijk wel behoorlijk bizar!

Zaken die minder belangrijk zijn

Een grote tuin

Natuurlijk is een grote tuin leuk als je een huis gaat kopen. Al is dit een goed punt om wat water bij de wijn te doen. Omdat de huizenmarkt momenteel zo verhit is, zul je af en toe moeten settelen voor minder. Een kleinere tuin is makkelijker gevonden dan een grote tuin. Als je een hond hebt, zou je kunnen kijken naar huizen die zich dichtbij een parkje bevinden. 

Dichtbij de stad

Veel starters woonden voordat ze een koophuis kochten dichtbij de stad. Was jij daar een van? Dan kan het dat je dichtbij het centrum wilt blijven wonen. Een koophuis op loopafstand van de stad vinden is echter lastig en duur. De kans op het vinden van een huis wordt al iets groter als je in een grotere radius zoekt.

Nieuwe spullen

Een nieuwe badkamer is leuk en ook een pas gerenoveerde keuken gooit hoge ogen. Maar ook oude dingen in het huis kunnen nog goed zijn, zoals die ene kraan die er wel wat gedateerd uitziet. Vraag aan je makelaar hoe goed de dingen nog zijn die zich in het huis bevinden. Als die nog goed, maar niet mooi zijn, kun je ze altijd later vervangen.

Lees ook: Huis kopen? Dan betaal je nu gemiddeld meer dan 400.000 euro

Bron: Apartment Therapy | Beeld: Unsplash – Tierra Mallorca