Vier tips om je fluwelen meubels langer mooi te houden

Fluwelen meubels

Zonder de juiste verzorging kunnen fluwelen meubels snel verslijten

Fluwelen meubels zijn al een tijdje een grote trend op interieurgebied. Ze staan prachtig in bijna iedere woonkamer, maar het nadeel ervan is dat ze snel kunnen verslijten. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je fluwelen meubels langer mooi blijven. Met deze tips geniet je een stuk langer van die prachtige fluwelen eyecathers in je huisje. 

Zo gaan je fluwelen stoelen, bank of kussentjes een stuk langer mee!

1. Verwijder kruimels en stof

Voor vrijwel alle meubels geldt: verwijder stof en kruimels. Dit kan gewoon met de stofzuiger, ook op fluweel. Haal je kruimels en stof niet op tijd weg, dan zal je meubelstuk veel eerder beschadigen.

2. Los platgedrukt fluweel op

Het grootste nadeel van fluweel is dat het bij veelvuldig gebruik platgedrukt wordt. Hierdoor gaat je meubelstuk er al snel oud en versleten uitzien. Om dit te verhelpen heb je een handstomer of strijkijzer met stoomfunctie nodig. Ga hiermee tegen de richting van de stof in om het fluweel weer in de juiste vorm te krijgen.

3. Kijk uit met de zon

Fluweel is erg gevoelig voor de zon en kan hierdoor heel snel verkleuren. Zet je fluwelen stoel of bank dus niet in de volle zon. Heb je geen andere optie? Zorg er dan voor dat het deel dat in de zon staat, is bedekt met een dekentje of kussen.

4. Haal vlekken direct weg

Heb je rode wijn of koffie gemorst op je fluwelen bank? Dan is het zaak dat je de vlek snel verwijdert. Absorbeer de vloeistof eerst met een schone doek, maar let op: dep vooral niet! Doe je dit wel, dan trekt het vocht alleen maar dieper in de stof. Vaak is schoonmaken met een doek al voldoende om de vlek te laten verdwijnen, maar zo niet, dan kun je het met lauw water proberen. Droog het vervolgens met een föhn.

Lees ook: 5 IKEA-items waar interieurstylisten bij zweren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eigen Huis & Tuin | Beeld: Pexels