Fruit uit eigen tuin: zo verzorg je fruitbomen

fruitbomen

Goedkoop en gezond fruit uit eigen tuin hoeft niet moeilijk te zijn!

Wil je letterlijk de vruchten plukken van je tuin? Fruitbomen bloeien niet alleen prachtig in het voorjaar, later in het jaar kun je er ook enorm van genieten wanneer je wekenlang appels, peren, kersen of andere zoetigheid kunt plukken. Je hoeft helemaal geen groene vingers te hebben om zo’n boom te verzorgen, want met deze tips is het appeltje eitje!

Fruitbomen verzorgen

Een appelboom snoei je voor de bloei, een pruimenboom juist na de oogst. Elke fruitboom vereist andere verzorging en je kunt dus geen appels met peren vergelijken. Het is dus allereerst goed om te weten welke soort je in de tuin hebt staan. Wil je nog een fruitboom planten? Dan kun je het beste zo te werk gaan.

Fruitboom planten

Wat is nu leuker dan abrikozenjam maken of een appeltaart bakken met fruit uit eigen tuin? Een mooie fruitboom uitkiezen doe je gemakkelijk online bij experts zoals Bomendael. Het hele jaar door kun je fruitbomen planten. Zorg er in ieder geval voor dat de boom na het planten voldoende water krijgt, helemaal als je hem in de zomer in de grond zet. Het voorjaar is het meest geschikte seizoen om je fruitboom wat extra bemesting te geven. Verder is vooral snoeien van belang, omdat dit zorgt voor mooiere vruchten.

Fruitboom snoeien

Snoeien dus! Maar wanneer doe je dat precies? Appel- en perenbomen worden het liefst gesnoeid in de winter, vanaf december tot april, of net voor de vruchten komen, van juni tot en met augustus. Pruimenbomen, kersenbomen en abrikozenbomen vinden het fijn om na de oogst gesnoeid te worden. Een vijgenboom snoei je dan weer tussen november en februari. Zorg voor een schone en scherpe snoeischaar om ziektes bij de boom te voorkomen.

Zieke fruitboom?

Helaas kan ook je fruitboom ziek worden of last krijgen van een plaag. Houd dus in de gaten of het blad of de vruchten van je fruitboom normaal groeien en of er geen beestjes in jouw fruitboompje wonen. Luizen kun je wegjagen door je fruitboom te besproeien met een stevige straal water. Ook kun je stukken plant met vervelende beestjes zoals rupsen gewoon afknippen en weggooien, voordat ze zich verder in je boom verspreiden. Wel zo leuk als je zélf de oogst kunt opeten!

Lees ook: Handen uit de mouwen: deze struiken kun je het best snoeien in de herfst

Beeld: Pexels