Zo zorg je dat je geen bedwantsen mee terug neemt van vakantie

bedwantsen

Niemand wil immers bedwantsen in huis

Bedwantsen, bah! Jaren geleden kwam het beestje nauwelijks voor in ons land. Tegenwoordig maken we veel meer verre reizen en worden de jeukerige beestjes meegenomen naar Nederland. Ze komen veelal voor in hostels of hotels en reizen mee terug naar Nederland in je kleding en koffer. Je raadt het al, bij thuiskomst krioelen de bedwantsen doodleuk in je slaapkamer.

Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat je bedwantsen vanuit het buitenland mee naar huis neemt.

Hotelkamers

Bedwantsen zijn zo klein, dat je ze vaak over het hoofd ziet in de hotelkamers. Het is daarom ook niet heel gek dat het kleine beestje gemakkelijk met je meereist naar huis. Je hebt nog meer pech als je bevruchte vrouwtjes meeneemt, want deze kunnen wel 1 tot 3 eitjes per dag leggen. Reken maar uit hoe je eigen huis ervoor staat, een weekje na je welverdiende vakantie…

Bestrijding

Hoeveel gevallen van bedwantsen in huis er gemiddeld voorkomen in Nederland, is niet bekend. Bedwantsgevallen worden (nog) niet geregistreerd, maar bestrijdingsbedrijven merken wel een grote opmars tegen het bestrijden van de kleine beestjes. De bloedzuigende parasieten zijn vrij moeilijk te bestrijden door de ongediertebestrijding. Gelukkig zijn er ook een paar tips hoe je voorkomt dat de beestjes überhaupt in je huis terechtkomen.

Tips

  • Schuif je koffer in een hotelkamer niet onder het bed, maar zet ‘m het liefst op een rekje of eventueel in bad.
  • Sta je op met jeuk en verdachte bultjes? Schud direct alle kleding en schoenen uit en stop alles in een vuilniszak.
  • Indien mogelijk, was je kleding op je vakantiebestemming al op een minimale temperatuur van 60 graden. Stop het daarna in de droger of laat de kleding stomen.
  • Invriezen is ook een optie. Leg je besmette kleding een week lang in de vriezer om de bedwantsen én eitjes te doden.
  • Behandel ook de koffer en/of rugzak met een stoomapparaat.
  • Heb je tweedehands kleding of spullen gekocht? Controleer deze dan eerst voor je ze in huis haalt. Koop ook nooit een tweedehands matras.

Lees ook: Dit is de manier om bedwantsen in een hotelkamer te spotten

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: videostill, YouTube