Met deze handige tips wordt het verpotten van je kamerplanten een eitje

kamerplanten verpotten

Wil je dat jouw kamerplanten goed blijven groeien, weinig blaadjes verliezen en hun stralende kleur behouden? Dan is het van belang om je planten op een gegeven moment te verpotten. Maar wanneer kun je dat het beste doen en waar moet je op letten? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Wanneer moet je je planten verpotten?

Je kunt je kamerplanten het beste verpotten in het voorjaar tussen maart en juni. In deze periode krijgen kamerplanten snel nieuwe wortels door de warmere temperatuur en hogere lichtintensiteit. Staat jouw plant al in bloei? Wacht dan tot ná de bloeiperiode, om te voorkomen dat je plant korter bloeit. Planten die je in de herfst of winter hebt gekocht, kunnen direct worden verpot. Houd wél goed in de gaten dat je de wortels niet beschadigd tijdens het verpotten.

Kamerplanten hebben ruimte nodig om te groeien

Bij planten kopen dien je er rekening mee te houden dat ze na enige tijd aan een grotere pot en nieuwe potgrond toe zijn. Wortels hebben ruimte nodig om te groeien. Als je wilt dat een plant groter wordt, verpot je deze naar een plantenpot die qua diameter minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Dit biedt vele voordelen. Het verpotten naar een grotere pot stimuleert de groei en je creëert een grotere waterbuffer. Je hoeft de planten minder frequent water te geven en je geeft minder snel te veel water. De verse potgrond in de grotere pot zorgt voor nieuwe voedingsstoffen. De wortels van de planten krijgen meer ruimte, waarmee de kans op verstikking wordt geminimaliseerd.

Wanneer moet ik mijn planten verpotten?

Jonge en/of snelgroeiende planten moeten jaarlijks worden verpot. Oudere kamerplanten kunnen iets langer in hun huidige pot blijven zitten. Maar hoe weet en zie je nu wanneer je planten dient te verpotten?

 • Als de betreffende plant niet meer groeit en de bladeren verkleuren en verdorren.
 • Als de plant instabiel wordt en omvalt, omdat de verhouding tussen de pot en de plant niet meer klopt.
 • Als je de wortels boven de aarde ziet uitkomen.
 • Als nieuwe worteluiteinden bij de rand van de plantenpot uitsteken.
 • Als de potgrond snel uitdroogt.

Stap voor stap jouw planten verpotten

Het verpotten van planten dient zorgvuldig te gebeuren, waarbij je stap voor stap het juiste doet.

 1. Geef de te verpotten plant een uur van tevoren voldoende water.
 2. Zorg ervoor dat de nieuwe pot schoon is. Als dat niet het geval is, reinig je deze grondig met een spons en een sopje en spoel je de plantenpot af met water.
 3. Bedek de bodem van de pot met hydrokorrels (laag van 3 tot 4 cm), zodat overtollig water wordt afgevoerd en het gevaar van wortelrot wordt gereduceerd.
 4. Haal de te verpotten plant voorzichtig uit zijn pot. Keer de plant om, tik met je hand op de bodem en houdt gelijktijdig met je andere hand de potkluit tegen.
 5. Ontrafel eventueel vervlochten wortels en verwijder rotte wortels, zonder de gezonde wortels aan te tasten.
 6. Doe een laagje verse potgrond in de nieuwe, grotere pot en plaats de plant in de pot. Vul de pot hierna tot aan de bovenkant op met verse aarde. Druk de grond goed aan.
 7. Bewater de plant goed en plaats deze de eerste 7 dagen in de halfschaduw. Hierna kun je de verpotte planten op hun vaste plek zetten.

Lees ook: Haal deze 9 planten in huis voor een heerlijke geur

Beeld: Pexels