Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken

koffiedik

Bepaalde planten zijn gek op koffiedik!

Het seizoen waarin we massaal met z’n allen buiten willen zitten, is weer aangebroken. Als je in je tuin zit, is het daarom wel zo leuk als je tegen een appetijtelijk geheel aankijkt. Kunnen de planten in je tuin wel een boost gebruiken?  Voorzie je tuin dan van een beetje koffiedik!

Koffiedrab kan net zo waardevol zijn als kunstmest.

Koffiedik

Niet alleen is een goede bak koffie wat waard, maar ook de prut die je overhoudt na het zetten van een straffe bak is nuttig! De koffiedrab kan erg bevorderlijk zijn voor je tuin. Nu kun je natuurlijk denken aan het voeden van de composthoop, maar je kunt koffieprut ook direct gebruiken in je tuin. Koffiedik bevat namelijk veel stoffen waar je tuin baat bij heeft, zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Hoe je het dan precies kunt gebruiken in je tuin? Wij vertellen je hoe. 

Planten

Een beetje koffiedik kan wonderen doen voor je planten en gewassen in de tuin. Zo zijn planten als hortensia’s en rododendrons gek op koffiedik omdat het licht zurig is. Ook kun je wat koffiedik in de moestuin toen. Met name wortelen, pompoen en tomaten kunnen uitstekend floreren met wat koffiedik als brandstof. 

Gebruik

Wanneer je net een plant gaat planten, kun je een beetje koffiedik mengen met potgrond. Doe dit in de bloempot en plant daarna een plant naar keuze. Let er overigens wel op dat je koffieprut niet al te oud is. Koffiedik gaat namelijk snel schimmelen, dus gebruik koffiedik meteen wanneer je het hebt. Heb je het nog niet meteen nodig? Bewaar het dan maximaal een paar dagen in een afgesloten bak.

Lees ook: Zo ban je ongedierte uit huis met een theezakje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tuinseizoen | Beeld: Tips en Weetjes