Moet je bij onweer je elektrische apparaten uit het stopcontact halen?

Dít is het advies van de brandweer

Haal jij altijd preventief alle stekkers uit het stopcontact wanneer het flink onweert buiten? Dan ben je niet de enige. Veel mensen doen dit omdat het brandgevaar zou voorkomen, maar… is dit eigenlijk wel nodig? Radar vroeg het aan de Brandweer Nederland.

Voor de zekerheid

Op hun site meldt Brandweer Nederland het volgende: “Natuurlijk wil je de schade van een blikseminslag zien te voorkomen zodat je niet met een kapotte tv zit, of je alle bestanden op je computer kwijt bent. Trek daarom tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact. Met overspanningsbeveiliging voor stekkers en kabels beveilig je elektrische apparaten tegen overspanning. Zo zijn apparaten ook veilig als je niet thuis bent tijdens onweer.”

“Bovendien,” vertelt de Brandweer tegen Radar, “in het algemeen is het ‘better safe than sorry'”. Je kunt dus beter voordat het onweer losbarst alvast de stekkers uit het stopcontact halen, omdat het tijdens onweer het te laat kan zijn. “Zeker als je niet zeker weet of de meterkast overspanningsbeveiliging heeft.”

Overspanningsbeveiliging

Maarre… wat is overspanningsbeveiliging eigenlijk? Overspanningsbeveiliging is een installatie die mogelijke schade aan apparaten na een blikseminslag kan voorkomen. “De overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat als de spanning te hoog wordt dit wordt ‘opgevangen’ en je apparaten niet worden geconfronteerd met veel te hoge spanning”, vertelt Brandweer Nederland. Om erachter te komen of je dit hebt, moet je in de meterkast kijken. De beveiliging is vaak naast de hoofdschakelaar geplaatst.

Welke apparaten?

Niet alle apparaten zijn even kwetsbaar tijdens onweer. Apparaten die direct zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, zoals televisies, computers en grote huishoudelijke apparaten, lopen het grootste risico op schade door een blikseminslag. Toch is het altijd verstandig om zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact te halen. Want, zoals de Brandweer benadrukte: better safe than sorry!

Lees ook: 6 dingen die je beter niet met afwasmiddel kunt schoonmaken

Bron: Radar | Beeld: Adobe Stock