Aha: om deze reden valt er in de herfst zoveel regen

Dat verklaart een hoop!

Het lijkt wel alsof de herfst altijd gepaard gaat met een hoop regen. We kunnen niet eens meer rustig een boswandeling maken, want voor je het weet haal je een nat pak. Maar hoe komt dat eigenlijk? We hebben het antwoord voor je!

Het natste seizoen

Het lijkt niet alleen zo, maar het is zelfs bewezen: de herfst is het natste seizoen. Gemiddeld valt er zo’n 242 millimeter water in het najaar. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld de lente, waar gemiddeld 172 millimeter valt. In de zomer valt er gemiddeld 225 millimeter en in de winter 208 millimeter.

Hevige buien

Hoeveel er per gebied valt, komt door het nabije zeewater. Als in het najaar koude lucht over het warme zeewater stroomt, worden er hevige buien gevormd. De temperatuur van het water speelt hierin dus een grote rol. Hoe warmer het zeewater is, hoe meer vocht er wordt meegevoerd door de koude lucht. Dit wordt landinwaarts steeds zwakker, waardoor het kan komen dat er in de ene regio meer valt dan in een andere.

Langere buien

Ondanks dat er in de herfst veel regen valt, valt het niet het langste per dag. In de herfst regent het gemiddeld 184 uur, maar in de winter is dit maar liefst 208 uur. Hierdoor kan het lijken alsof de winter erg regenachtig is. In de lente en zomer is vaker sprake van korte buien.

Lees ook: 8 oktoberactiviteiten om te genieten van de herfst 

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Hannah Domsic