Aha: om deze reden zit er een gaatje in het vliegtuigraam

vieze plek vliegtuig

Dit wisten we nog niet

Als je tijdens een vliegreis weleens bij het raam hebt gezeten, heb je naast het mooie uitzicht misschien ook wel gezien dat er een gaatje in het raampje zit. Waar is dat eigenlijk voor? Wij zochten het uit.

Reguleren van luchtdruk

Zoals je waarschijnlijk wel had verwacht, is het geen toeval dat in elk vliegtuigraam een gaatje zit. Het heeft namelijk twee belangrijke functies. Als eerste reguleert het gaatje de luchtdruk. De lucht is op grote hoogte natuurlijk heel ijl, maar door de druk in het vliegtuig zelf hoger te houden, hebben passagiers een prettige vlucht.  Er zit dan zo’n groot verschil tussen de luchtdruk binnen het vliegtuig en buiten, dat die gecompenseerd moet worden. Anders wordt de druk op het raam te groot en knapt deze.

Drie lagen

Het raampje in het vliegtuig bevat drie verschillende lagen en in de middelste laag zit het gaatje. De laag aan de binnenkant van het vliegtuig beschermt het daadwerkelijke raam van krassen en wordt daarom ook wel ‘scratch panel’ genoemd. De buitenste laag is de dikste en heeft direct contact met de buitenlucht. De middelste laag met het gaatje zorgt ervoor dat de luchtdruk in buitenste en binnenste laag met elkaar in balans is. Het is dus eigenlijk een soort ventilatiegaatje.

Reguleren van vocht

De andere functie van het gaatje is het reguleren van vocht. De middelste laag van het raam met het gaatje zorgt ervoor dat er geen condens op het raam ontstaat. Wel zo fijn, want anders zou je niet van het mooie uitzicht kunnen genieten! Overigens is een bijkomend voordeel van het feit dat het raam uit drie lagen bestaat, dat het lawaai van de motoren en de kou tegengehouden wordt.

Lees ook: Onthuld: 5 vliegtuig-geheimen die stewardessen je niet vertellen

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock