Pas op voor tags of video`s via prive berichten! Deel mee aub.

Op Facebook gaan berichten rond met daarin een kwaadaardige link. Het klikken op deze link kan voor grote problemen zorgen.

We hebben bij opgelicht weer een belangrijke melding gevonden. Er zijn al diverse berichten gemeld van slachtoffers. De besmette links zitten verstopt in een bericht op je tijdlijn waar je in wordt getagd, of worden gestuurd in een privebericht door een Facebookvriend, wiens profiel al besmet is.

In het bericht wordt een link naar een zogenaamde video meegestuurd, met als titel bijvoorbeeld ‘My first video’, ‘My video’ of ‘Private video’. Wanneer je erin trapt en op de link klikt, kom je terecht op een nagemaakte YouTube website. Vervolgens krijg je de melding dat de video niet kan laden, omdat je eerst een bepaalde extensie moet downloaden, door op ‘Add Extension’ te drukken. Hier gaat het mis!

Het gedownloade bestand infecteert je browser en vanaf dan wordt ook jouw Facebookprofiel gebruikt om andere mensen te spammen. Bovendien kan nu je account gebruikt worden om Facebookpagina’s te maken en te delen, om vrienden toe te voegen of berichten te wijzigen.

Wees altijd voorzichtig met het klikken op links! Download ook nooit zomaar een bestand, wanneer je er geen goed gevoel bij hebt. Deel mee aub!