Pas op! Deze lekkere etenswaren zijn heel gevaarlijk voor je hond

gevaarlijk hond

Let goed op tijdens het kerstdiner

Bij giftig eten voor je hond denken veel mensen gelijk aan chocolade. Dat is natuurlijk ook giftig, maar dat is zeker niet het enige. Er zijn een aantal lekkernijen die je absoluut niet aan je hond mag geven. Staan deze dingen bij jou op tafel met de kerst? Let dan goed op.

Gevaarlijk

Met kerst heb je vaak het hele aanrecht en de tafel vol staan met allerlei eten en drinken. Misschien ben je uren van tevoren al aan het koken en laat je per ongeluk wat ingrediënten slingeren. Nu is dat natuurlijk niet heel erg, behalve als je een huisdier hebt. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk slecht zijn voor je hond. We weten al dat chocola er eentje van is, maar ook de volgende dingen kunnen gevaarlijk zijn voor je trouwe viervoeter.

Jus

Jus is totaal niet goed voor je hond. Sommige mensen doen zelfs wat jus door de brokken van hun hond, maar dit kan heel gevaarlijk zijn. In jus zit namelijk heel veel zout, wat honden niet gewend zijn. In hondenbrokken zit namelijk nooit zout. Honden eten dus van nature geen zout, waardoor ze zoutvergiftiging kunnen krijgen als ze ineens veel jus met zout oplikken. Deze zoutvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. Goed oppassen dus!

Alcohol

Alcohol is voor mensen al niet echt gezond, laat staan voor honden. Alcohol kan honden net zoals mensen een flinke kater geven, alleen zijn honden een stuk lichter waardoor ze er waarschijnlijk nog sneller en erger last van hebben. Het is dan ook erg slecht voor hun lever.

Druiven en rozijnen

Druiven kunnen er volgens dierenartsen voor zorgen dat honden ernstige nierschade oplopen. Sommige honden reageren er heftiger op dan anderen, maar dat neemt niet weg dat het voor geen enkele hond gezond is. Ze raden dan ook aan om geen druiven of rozijnen aan je hond te voeren.

Is het toch een keer gebeurd? Je kan aan deze signalen zien dat het niet goed gaat met je trouwe viervoeten:

  • Diarree;
  • Minder of geen eetlust;
  • Extreem rustig en totaal niet actief;
  • Je hond plast heel weinig.

Heeft je hond hier last van? Aarzel niet en bel de dierenarts.

Uien

Uien kunnen een maaltijd net even wat meer smaak geven. We gebruiken ze dan ook rijk tijdens de kerstdagen. Echter, je kunt ze beter uit de buurt houden van je huisdier. Uien (maar ook sjalotten, prei en knoflook) zijn giftig voor je hond. Wanneer honden dit eten, kunnen ze gaan overgeven of diarree krijgen. En in het ergste geval kunnen de rode bloedcellen zelfs beschadigd raken. Geef de restjes van het diner dus niet zomaar aan je hond!

Kaas en ander zuivel

Je hond is misschien wel dol op een lekker blokje kaas, maar dit is helemaal niet goed voor een hond. Veel honden hebben namelijk een lactose-intolerantie. De meeste baasjes weten niet dat hun hond dit heeft. Daarom kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en zuivel uit de buurt van je hond houden. Anders kan je huisdier flinke buikpijn en diarree krijgen.

Lees ook: Zo herken je dementie bij je huisdier

Bron: Margriet | Beeld: Pexels