Politie waarschuwt: vanaf vandaag kans op duizenden ‘besmette’ computers! DELEN a.u.b!

Pas op dat jouw computer niet besmet wordt!

Sinds vrijdag zijn er wereldwijd zeker 200.000 computers gehackt in 150 verschillende landen en vandaag is er opnieuw een grote golf van ‘besmettingen’. Rob Wainwright, directeur van het Europese politieapparaat Europol, vreest dat er bij veel bedrijven helemaal mis kan gaan.

Gijzelsoftware
Een apart gijzelvirus gaat rond, zo waarschuwt Wainwright. Wat het zo moeilijk te stoppen maakt is dat zodra één iemand het virus opent op zijn computer, het hele netwerk hiermee wordt besmet. Daarom zijn vooral bedrijven, waarbij alle computers natuurlijk op 1 netwerk zitten, het meest de klos. Maar hoe het virus een netwerk binnenkomt, is nog niet duidelijk. Dat wordt druk onderzocht door tech experts.

WannaCrypt
Wat kan je er nu precies tegen doen? Dat is moeilijk te zeggen. Maar let op dat je niet zomaar je betaalgegevens ergens invult of op gekke linkjes klikt in emails van onbekende afzenders. Let ook op de termen WannaCrypt of WannaCry. Dat is geen beste boel. Dit is één van de grootste wereldwijde aanvallen van hackers op computers sinds járen. Hackers vragen losgeld om computers weer normaal te laten verlopen. In Nederland zijn er al meerdere parkeergarages getroffen. Zorg daarnaast dat je altijd je beveiligingssoftware up to dat hebt!

Bron: Politie | Beeld: Unsplash