Om deze redenen kun je je stoep beter niet sneeuwvrij maken

Het heeft eigenlijk alleen maar nadelen 

Het is een vriendelijk gebaar: je eigen stoep sneeuwvrij maken. Je doet het waarschijnlijk niet alleen voor jezelf, maar ook om te voorkomen dat voorbijgangers onderuitgaan. Een logische gedachte, maar toch kun je dit voortaan beter laten zitten. In de meeste gevallen is het namelijk veiliger om je stoep niet sneeuwvrij te maken. 

Onderste laag sneeuw 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar in de meeste gevallen is het niet per se veiliger om je stoep sneeuwvrij te maken. Het wegscheppen of vegen van de sneeuw heeft alleen zin als je het direct na een sneeuwbui doet. Wanneer je dit niet doet vriest de sneeuw vast aan de ondergrond. Het onderste harde laagje blijft vervolgens gewoon zitten als je de sneeuw wegschept, zegt Beatrijs Ritsema, etiquette-columnist bij Trouw. Die onderste laag sneeuw is allereerst veel gladder dan de sneeuw die er bovenop lag, maar het is ook nog eens minder zichtbaar. Wanneer je door een flinke laag sneeuw moet, loop je sowieso voorzichtiger. Dit zorgt dus juist voor onveilige situaties. 

Sneeuw verplaatsen

En dan is er nog een ander probleem: de troep die een veegbeurt oplevert. Je maakt je stoep dan misschien sneeuwvrij, de troep verdwijnt niet als sneeuw voor de zon. In feite verplaats je de sneeuw alleen maar, waardoor er flinke troep kan ontstaan. Wanneer je de sneeuw gewoon laat liggen, verdwijnt het vanzelf als de temperaturen omhooggaan. Hopen sneeuw (inclusief bruine blubber) die je bij elkaar veegt, blijven vaak nog weken liggen. En zeg nou zelf: dat ziet er ook niet heel netjes uit. Voortaan laten we de sneeuw dus gewoon op ons stoepje liggen!

Lees ook: Dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen Elfstedentocht, zelfs als het zou kunnen

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay