Met deze 5 tips kun je bladluis op een natuurlijke manier bestrijden

Beter voor jou en voor je tuin

In het voorjaar duiken we massaal de tuin in en planten we naar hartenlust de lekkerste groentes en de mooiste bloemen in de tuin. Als we zien dat de zaadjes veranderen in planten voelen we ons apetrots. De pret verandert echter snel in teleurstelling wanneer je ziet dat er bladluizen op de plant zitten. Gelukkig kun je deze vervelende insecten makkelijk op een aantal natuurlijke manieren bestrijden.

Je hoeft heus geen dure chemicaliën aan te schaffen. 

Koud water

Giet koud water over de plant waar luizen op zitten. Het koude water is niet schadelijk voor de plant, maar de luizen worden er wel door weggespoeld.

Knoflook

Steek wat teentjes knoflook in de grond. Luizen houden niet van knoflook; je bladluis verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit werkt voornamelijk goed bij kamerplanten. Uiteraard kun je het buiten ook proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet, niet waar?

Knoflookwater

Nu we het toch over knoflook hebben; je kunt ook knoflook in water doen en dit op de plant spuiten. Je zult niet alleen luizen wegjagen, ook slakken hebben hier een hekel aan. Spuit een plant nooit in met dit mengsel als het in de felle zon staat, anders verbranden de bladeren.

Lucifers

Steek lucifers met de kop naar beneden in de grond. De zwavel in de lucifer houdt bladluizen op afstand. In een kleine pot is één lucifer genoeg. In grotere potten of in de volle grond kun je het beste om elke 10 á 15 centimeter een lucifer in een cirkel rondom de plant in de grond zetten. De lucifers moeten elke maand vervangen worden; door (regen)water lost het zwavel op.

Bananenschil

Gooi je bananenschil niet weg nadat je een banaan hebt gegeten, maar snijd deze in stukjes. Leg de stukjes bananenschil vervolgens bij de plant en de luizen zullen op afstand blijven.

Lees ook: Ga jij aan de slag in de (moes)tuin? Deze planten moeten eigenlijk altijd naast elkaar groeien

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Oma weet Raad, Tuinland | Beeld: pxhere