Stop het gesnotter: met deze planten en bloemen maak je je tuin hooikoortsvrij

Zo kun je optimaal van het zonnetje genieten

Als de temperaturen stijgen en het zonnetje doorbreekt, is er niets lekkerder dan in je eigen tuintje van het lenteweer te genieten. Maar voor hooikoortspatiënten heeft dit helaas ook een keerzijde: bepaalde bloemen en planten kunnen de klachten namelijk erger maken. Nu hoef je natuurlijk niet meteen alle gewassen uit je perk te trekken als je last hebt van pollenallergie, maar je kunt je tuin wél hooikoortsvrij maken! Zo kun je met een gerust hart in je tuintje zitten tijdens zonnige dagen en kun je de zakdoekjes binnen laten.

Met deze tips creëer je in een handomdraai een hooikoortsvrije tuin.

Kleurrijk

Kan je tuintje wel wat kleur gebruiken? Dan hebben we goed nieuws voor je! Hoe kleuriger de bloem, hoe kleiner de kans op hooikoortsklachten. De stuifmeelkorrels van kleurige bloemen komen namelijk nauwelijks in de lucht terecht, waardoor je er minder last van hebt. Kies dus voor planten en bloemen die zich door insecten laten bestuiven, in plaats van door de lucht.

Bloemen en planten

De onderstaande bloemen planten zijn geschikt voor hooikoortspatiënten en veroorzaken geen allergische reacties:

  • Azalea
  • Leliesoorten
  • Bloembollen
  • Brem
  • Jasmijn
  • Hortensia
  • Lavendel
  • Goudsbloem
  • Lobelia Salvia

Tips voor tuininrichting

Ook bij het inrichten van je tuin kun je met een aantal dingen rekening houden. Kies bijvoorbeeld voor een vijver met waterplanten. Deze planten veroorzaken bijna nooit hooikoortsklachten. Wanneer je geen ruimte hebt voor een vijver, kun je ook kiezen voor een waterton met waterplantjes. Dit staat ook heel leuk in je tuintje! Daarnaast is het verstandig om de groei van onkruid in je tuin zoveel mogelijk te beperken. Onkruid is namelijk een belangrijke bron van pollen. Om het zo veel mogelijk te voorkomen, kun je bodembedekkers planten als dovenetel, hondsdraf, maagdenpalm en hertshooi.

Juist niet

Bomen die veel pollen geven, kun je beter vermijden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de eik, els, duindoorn, berk, es, tamme kastanje, hazelaar, taxus, vlier en haagbeuk. Ook ligusterheggen kun je beter niet in je tuin plaatsen. Deze bloeien en moeten regelmatig gesnoeid worden. Je kunt de heg vervangen door een meidoorn of laurierkers.

Lees ook: Afgelopen weekend lekker getuinierd? Pak dan deze week je tuinplanten in

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Pexels