Verwarming weer aan? Zó blijven je kamerplanten gezond

kamerplanten

De verwarming kan voor meer schade zorgen dan je denkt

Minder licht en opeens een droge lucht door de verwarming: de herfst is een hele omschakeling voor je planten. De waterbehoefte verandert door deze andere situatie en het is dus goed om de verzorging van je kamerplanten eens onder de loep te nemen.

Water

Planten hebben in het voorjaar en de zomer veel water nodig om te kunnen groeien. Nu het herfst is, gaan de planten in een soort winterslaap door het weinige zonlicht. Ze maken minder tot geen nieuwe bladeren en ook hun wortels groeien niet meer zoveel als eerder in het jaar. De planten hebben minder energie nodig en dus nemen ze minder water op. Dat betekent dat je minder vaak water en/of minder water per keer hoeft te geven. Een warmere ruimte kan er echter voor zorgen dat de aarde sneller uitdroogt dan gedacht. Check dus regelmatig met je vingers of de aarde nat of droog is en pas het water geven daarop aan.

Sproeien

De luchtvochtigheid daalt flink als de verwarming weer aan gaat. Dat hoeft niet altijd erg te zijn voor planten, maar sommigen trekken via hun bladeren vocht uit de lucht. Dan kan het absoluut geen kwaad om de bladeren van deze planten zo nu en dan te besproeien. Kamerplanten die gevoelig zijn voor de luchtvochtigheid zet je het beste wat verder van een warmtebron af, zodat de warme, droge luchtstroom niet direct op de bladeren afkomt.

Grind

Heb je vloerverwarming? Zet je planten dan niet op de grond, zo wordt de kluit verwarmd en dat is heel onnatuurlijk voor een plant. Zet ze op een leuk houten krukje of wat hoger, op een vensterbank bijvoorbeeld. Geen plek? Plaats je plantenpotten dan in een grotere bak met vochtig grind. De warme lucht die dan van onderen komt is in ieder geval vochtig, wat weer goed is voor die kamerplanten die houden van een hoge luchtvochtigheid. Zo komen ze de winter wel door.

Lees ook: Kamerplanten schoonmaken: zo pak je dat aan

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels