Vraag van vandaag: kun je de verwarming ’s nachts beter uitzetten?

verwarming

Zo word je niet bepaald slapend rijk

Na een gure, koude dag is er niets zo lekker als in bed kruipen met de verwarming maximaal opengedraaid. Toch is het niet verstandig voor je portemonnee. Maar ‘m helemaal uitdraaien? Ook dat kun je beter niet doen!

Goed geïsoleerd?

De perfecte temperatuur om ’s nachts je verwarming op te zetten, hangt samen met de mate van isolatie van je huis. Als het buiten kouder is dan binnen, gaat er bij een slecht geïsoleerd huis veel warmte verloren. Heb je de verwarming ’s nachts uit en zet je hem ’s ochtends weer aan, dan moet er extra veel worden gestookt om het huis weer op temperatuur te krijgen. Is dit bij jou het geval? Dan is het beter om de verwarming voor het slapengaan een paar graden omlaag te zetten. Is je huis wel goed geïsoleerd? Dan gaat er bij een lage temperatuur buitenshuis ook altijd wat warmte verloren, maar veel minder dan bij slecht geïsoleerde gevallen.

Advies

Milieu Centraal raadt aan om de verwarming in een goed geïsoleerd huis ’s nachts 2 tot 4 graden lager te zetten en in een slecht geïsoleerd huis 5 tot 7 graden. Let wel: als je vloerverwarming hebt, is het verstandig om je verwarming niet lager dan 17 of 18 graden te zetten, anders duurt opwarmen te lang. Aha!

Mocht je niet precies weten hoe het zit met de isolatie van je huis, voor de meeste gevallen geldt dat je energie kunt besparen door de verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten. Volgens Milieu Centraal bespaar je daar al zo’n 45 euro per jaar mee. Uitzetten is dus helemaal niet nodig!

Gezondheid speelt ook een rol

In een koude kamer slapen klinkt niet erg aantrekkelijk, maar toch is dit wel het beste voor je nachtrust. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, is de kans groot dat je een stuk eerder en vaker wakker wordt. Waarom? De verwarming veroorzaakt droge lucht in je slaapkamer. Door het gebrek aan luchtvochtigheid krijg je snel last van hoestbuien en benauwdheid en zul je minder goed kunnen slapen.

Vlak voordat je in slaap valt, koelt je lichaam af. Het hormoon melatonine is hiervoor verantwoordelijk. In een warme slaapkamer kan dit hormoon zijn werk niet goed doen, waardoor je dus niet goed in slaap kunt vallen. De ideale temperatuur om in te slapen ligt volgens slaapexperts rond de 18 graden. Door de temperatuur laag te houden, help je je lichaam om in een regelmatig slaapritme te komen en zul je ’s nachts niet steeds wakker worden. Volgende keer dus maar in een dikke pyjama en een extra paar sokken aan onder de wol!

Lees ook: 4 verrassende voordelen van het lager zetten van de verwarming

Bron: Milieu Centraal, Archief Tips en Weetjes | Beeld: Pexels