Waarom is de onderkant van een fles champagne altijd hol?

champagne

Er zijn blijkbaar twee redenen voor

Vannacht knallen we het nieuwe jaar in! Dit keer niet met vuurwerk, vanwege het vuurwerkverbod, maar natuurlijk wel met champagne. Heb jij al een fles koud liggen? Dan is het je vast wel opgevallen dat een champagnefles altijd hol is aan de onderkant. Waarom dat is, vertellen we je in dit artikel.

Holle onderkant

Een fles champagne heeft altijd een holle onderkant. En dat is niet zomaar, het heeft namelijk twee belangrijke redenen. Allereerst heeft het invloed op de smaak. Dat de onderkant hol is, zorgt er namelijk voor dat de champagne lekkerder smaakt. Een belangrijke reden, als je het ons vraagt! Maar dat is niet het enige, de holle bodem dient ook nog eens voor veiligheidsredenen.

Beschadiging en breekgevaar

De holle onderkant zorgt er namelijk voor dat de fles champagne minder snel beschadigt. Champagne heeft een hoge druk nodig om de kwaliteit goed te houden, iets wat door die bodem gegarandeerd zo is. Daarnaast is de onderkant van de champagnefles bewust iets zwakker gemaakt dan de rest van de fles. Mocht de fles tijdens het rijpen kapotgaan door de druk, dan schiet alleen de bodem los en blijft de rest heel. Dit is niet alleen een stuk veiliger, het zorgt er ook voor dat de omliggende flessen intact blijven. Proost, op 2022!

Lees ook: Met dit simpele ingrediënt krijg je de bubbels weer terug in de champagne

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock