Waarom zit er zoveel lucht in een zak chips?

zak chips

Wij hebben het antwoord

Wanneer je een zak chips opent lijkt die vaak maar voor de helft vol te zitten. Zonde van het geld denk je dan. Toch is er wel een goede reden voor de grote hoeveelheid lucht in de verpakking.

Stikstof

Hoewel het oneerlijk lijkt dat er voornamelijk lucht in de zak chips zit, zit er een heel logische reden achter. Er lijkt ruimte te zijn voor nog meer krokante schijfjes aardappel, maar dat is er eigenlijk niet. Dit komt doordat de zak niet is gevuld met lucht, maar met stikstof. De normale lucht wordt uit de verpakking gezogen en wordt vervangen voor stikstof. Dit proces heet Modified Atmospheric Packaging (MAP).

Dit zorgt ervoor dat de chips niet in duizenden stukjes breken, maar ook dat de snack lekker knapperig blijft. Er is immers niemand die blij wordt van een slof chippie. Dit is ook een van de redenen waarom chips zo snel slof wordt, wanneer de zak eenmaal is geopend. De volgende keer maar meteen die zak leeg eten om problemen te voorkomen…

Bescherming

Maarre, waarom lijkt een zak chips vaak zo opgeblazen? De stikstof heeft – naast het knapperig houden van de chips – nog een belangrijke functie. Namelijk: het beschermen van de zak tijdens het vervoeren van de chips. Je wil natuurlijk niet dat je slechts kruimels en kleine stukjes chips hebt wanneer je de zak opent. Aha!

Lees ook: Comfortabel vliegen? Op déze plekken zit je het best

Bron: Ze.nl, Kookfans | Beeld: Adobe Stock